Amb la petició de Pedro Sánchez als ministres i funcionaris públics que no utilitzin corbata, com una mesura d'estalvi des del punt de vista energètic, es tanca el curs polític espanyol. I amb Pedro Sánchez pujant en acabar de fer el seu míting des de La Moncloa a un Super Puma que el portaria des del palau fins a Torrejón, una distància d'al voltant d'una trentena de quilòmetres, per agafar el seu avió oficial amb direcció als Balcans, un guió perfecte de la qual cosa ha estat aquest curs polític: es fan declaracions grandiloqüents —anar sense corbata— i es malbarata energia per l'altre —agafar un helicòpter per fer 26 quilòmetres— i així una vegada i una altra.

Sens dubte, és molt més fàcil parlar de l'estalvi energètic de les corbates que abordar la malmesa economia espanyola, on s'acaba d'arribar al 10,8% d'inflació, un percentatge que feia 38 anys que no es veia, i que està portant a una situació de pobresa al que abans eren modestes classes mitjanes. Per a això no hi ha recepta, com no n'hi ha per a l'aprimament de l'administració central que suportem tots i que no fa cap altra cosa, en gaires ocasions, que doblar la ja existent en les comunitats autònomes. Però clar, això és ingrat i impopular. És preferible fer discursos contra els banquers o les energètiques encara que sigui un autèntic brindis al sol ja que, per darrere, trobaran la solució perquè el perjudicat sigui el ciutadà.

Però Sánchez ha decidit anar-se'n de vacances i a la tornada de l'estiu ja veurem què cal fer. Per què caldrà fer alguna cosa més que limitar l'aire condicionat a 27 graus en transports, centres de treball i comerços i la calefacció a 19 graus si es vol evitar la recessió? Perquè el fet de no parlar d'ella no allunyarà la possibilitat que acabi sent una realitat, si la situació de guerra entre Rússia i Ucraïna segueix més o menys com està, en el primer trimestre del proper any. I tot això, en un any electoral, amb municipals i autonòmiques al maig, i la campanya del qual ja es deixa notar.

Però mentre altres economies es preparen per mirar de contenir el cop que ve, amb notícies que inclouen una contenció de la despesa pública, aquí, amb un endeutament superior, el president ens convida a parlar de corbates mentre ell agafarà, en algun moment, el camí cap al palau de les Marismillas, al cor del parc de Doñana, a Huelva, on es desplaça cada any i que és la residència oficial dels presidents del govern. Mentrestant, el sector tèxtil haurà de refer els seus números i les empreses que es dediquen a la fabricació i vendes de corbates esquivar les seves frivolitats.