Quan les campanyes són tan avorrides com aquesta i els dirigents dels partits es dediquen a anar per la televisió a participar en programes de gran audiència però en general culturalment poc educatius/informatius per a la societat, succeeixen coses com que els debats queden durant dies fent voltes i més voltes, com si es tractés d'un partit de tennis on la pilota va passant d'un costat a un altre de la xarxa. A Podemos li ha passat aquests darrers dies en dos temes: el corredor mediterrani i el referèndum d'independència a Catalunya. I la formació de Pablo Iglesias es queixa de ser escrutada en excés quan el primer que hauria de saber és que s'acostuma a fiscalitzar molt més quan les expectatives electorals són altes i el que es diu o es proposa pot acabar sent important per als ciutadans.

El cas del corredor mediterrani va quedar mal resolt en el seu programa electoral i ells ho saben, per més que provin de defensar-se a partir del programa d'En Comú Podem o d'altres confluències. Quan un partit es presenta davant dels ciutadans amb expectatives de governar Espanya, el seu programa ha de ser global i tenir una visió panoràmica de les necessitats del país. I a més saber quines han estat les decisions de la Comissió Europea per no acabar proposant coses que Brussel·les ja ha descartat. Ja m'imagino que Colau i Domènech ho tenen clar però les coses han de quedar per escrit en el programa de Podemos per poder seguir la pista dels seus compromisos electorals. En matèria ferroviària és necessari enllaçar en alta velocitat Algesires amb la frontera francesa i que el tren sigui de mercaderies però també de persones.

Més greu és el tema del referèndum del qual Podemos ha provat d'apoderar-se en exclusiva -bé és cert que amb l'ajuda inestimable dels partits independentistes que ara proven de pujar novament al carro- i ha obtingut un rèdit electoral important a Catalunya. El problema és que allà on hi havia una línia vermella i era una condició indispensable per a un govern d'esquerres ara s'argumenta que a una negociació futura no s'hi pot anar amb línies vermelles. I, en part, ha de ser així... però és un canvi. Sobretot perquè això a Espanya pot ser anecdòtic però no ho és pas a Catalunya. Encara que al votant de Podemos, o a una part molt important, pugui ser-li més o menys igual quina és la posició del partit en aquesta qüestió. D'aquí al 26 de juny, Pablo Iglesias haurà de ser més concret en el tema del referèndum i En Comú Podem exigir-li-ho. Perquè per a un polític el referèndum no pot ser una opinió. Ha de ser un compromís i una decisió.