Sent com som al final de la cinquena onada, el Govern té per davant una decisió important: prémer l'accelerador i aixecar totes les restriccions que hi ha pendents -lleure nocturn, aforaments esportius i culturals i horaris de restauració, preferentment- o contínua amb el fre de mà posat per evitar que les bones xifres actuals es disparin i calgui tornar a començar. És, sens dubte, una decisió espinosa, però hauria d'ajudar a adoptar la decisió definitiva en una cosa tan important com haver superat ja els 5,6 de milions de persones vacunades.

L'esforç ja no s'ha de fer per mantenir les restriccions sinó per una pedagogia intensa i persistent perquè la gent continuï vacunant-se. Perquè és aquí on rau el principal problema que ens podem trobar: que la detenció o l'alentiment que s'està produint en la vacunació deixi encara un segment massa alt de la població insensible a la demanda de les autoritats sanitàries. Les previsions de noves persones inoculades que les autoritats havien fet comptant amb el final de les vacances, no s'han complert. Fins a l'extrem, en aquests moments, que s'estan produint dos fenòmens descoratjadors: d'una banda, el lent ritme de vacunació està fent que moltes vacunes estiguin caducant, amb la qual cosa directament hauran d'acabar lamentablement desaprofitades, i per un altre, les administracions estan demanant menys dosis al ministeri de Sanitat.

Caldrà anar, per tant, a escoles i universitats i ser proactius. També caldrà tenir en compte el passaport de vacunació, sobre el qual hi ha tanta polèmica, i al qual el Tribunal Suprem hi ha acabat donant llum verda. En conseqüència, caldrà escollir per ampliar els 5,6 milions de persones vacunades i el passaport de vacunació -que seria obligatori en determinades feines i activitats lúdiques- és una opció que no s'ha de descartar si es persegueix el número més gran de vacunats possible per aïllar el virus com més millor.

Al costat d'aquesta feina de prémer l'accelerador de la vacunació, cal aixecar les restriccions que encara hi ha pendents. És necessari no endarrerir el retorn a la normalitat amb les lògiques cauteles d'estar encara al final de la pandèmia. Ja no hi ha raons de pes més enllà de la cautela lògica de qualsevol governant, més pendent, com en part és lògic, de les estadístiques globals, que de l'economia dels sectors encara amb la persiana abaixada. Les dades que ofereix diàriament el departament de Salut són positives -baixen els hospitalitzats i els ingressats en les UCIs, baixen els contagis confirmats per PCR o TA, la RT es manté en 0,88 i el risc de rebrot segueix a la baixa (80)- i situacions incontrolades com les d'aquest divendres a la nit a la UAB són realment les perilloses i les que cal evitar. Com més ràpid, millor.