Quan falten divuit dies perquè finalitzi el termini per a la investidura del president de la Generalitat, Esquerra Republicana ha remogut aquest dissabte el tauler de la política catalana anunciant que aparcava les negociacions amb Junts per Catalunya i que la seva aposta passa a ser la recerca de suports parlamentaris per governar en solitari. Pere Aragonès, el presidenciable d'ERC, ha comparegut solemnement per fer l'anunci des de la seu del partit, la qual cosa s'ha convertit en un cop d'efecte ara per ara de resultat incert. La ruptura d'ERC, posant l'accent en la crítica que Junts manté una posició inamovible en punts importants de la negociació, que segons la seva opinió és un exemple que no volen arribar a un pacte, introdueix un element de gran incertesa respecte a l'encaix que eviti la convocatòria d'unes noves eleccions que ningú no diu voler però on sembla abocar-se la política catalana, si no hi ha un canvi de rumb.

És evident que Aragonès ha fet tot un envit a Junts, que s'havia passat les hores prèvies a la decisió d'Esquerra anunciant que s'estava a prop d'un acord per al govern de coalició. El mateix secretari general de Junts, Jordi Sànchez, no s'ha mogut d'aquest discurs en un intent, segurament, que ERC recuperi la idea en la qual s'ha anat treballant d'un govern de coalició. El debat que ara s'obre té a veure amb les opcions reals d'Aragonès per aconseguir la investidura si es queden fora del govern els diputats de la formació de Carles Puigdemont.

És una equació que no sembla fàcil de resoldre, ja que el mateix Sànchez ha assenyalat aquest dissabte una frase que cal interpretar completament i no pas a mitges: "No especularem amb les eleccions, però exigirem al pròxim Govern de Catalunya, en formem part o no, una serietat, transparència i lleialtat que ens hauran d'explicar". Si les negociacions per formar un govern de coalició s'han trencat, entre altres coses, per falta de confiança costa veure que des de trinxeres diferents la lleialtat sigui més gran. Això per no introduir la variable de la ratificació de qualsevol acord que han de fer les bases del partit. Puigdemont, aprofitant la clausura del congrés del partit, ha enviat un missatge a ERC: "No ens deixarem trepitjar. No callarem".

Esquerra disposa d'un acord amb la CUP (42 diputats) i iniciarà negociacions amb els comuns (8 parlamentaris) en les pròximes hores. Sembla probable que assoleixi un acord amb la formació d'Ada Colau i Jéssica Albiach. Són 50 diputats i la majoria absoluta està en 68. A partir d'aquí entren en joc les abstencions, que és el que intentarà ERC amb Junts. És una equació difícil de resoldre i més amb el clima d'irritació entre les dues formacions que s'ha produït aquest dissabte.

La setmana va començar amb un problema per a Pedro Sánchez després de la patacada a les eleccions de Madrid i acaba amb els partits independentistes incapaços de fer govern a Catalunya. I això que van obtenir el 52% dels vots i 74 diputats!