Hi ha notícies que retraten un govern i aquesta, sens dubte, n'és una: Pedro Sánchez ha anunciat aquest dissabte la creació del comitè científic del Covid-19 que comptarà amb la presència del ministre de sanitat, Salvador Illa, i al qual ha incorporat sis experts, entre ells el català Antoni Trilla, epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona. Un mes després del primer impacte a Espanya i set dies després de declarar l'estat d'alarma i de fer-se càrrec de les competències de totes les comunitats autònomes que tinguin relació amb el coronavirus, Moncloa ha fet pública la creació d'aquest comitè. Superada la primera fase dels militars i del màrqueting patrioter nacionalista espanyol sembla que, potser, finalment, arriba l'hora dels experts. Tot molt trist i lamentable.

Què ha estat fent l'executiu espanyol més enllà d'anar a les palpentes les últimes setmanes i resistir-se amb dents i ungles a aplicar un confinament total com se li ha demanat des de la comunitat científica? La negativa inicial al president Quim Torra per part de Pedro Sánchez quedava molt bé i tenia, com sempre, una gran acollida a tot Espanya. "Cosa dels insolidaris catalans", es predicava a Madrid, quan el que se sol·licitava era el confinament de les dues zones amb més risc: primer Madrid, que és la que ofereix pitjors dades i que ja ha sobrepassat la xifra de 800 de morts i Catalunya, que s'atansa als 200 aquest dissabte.

La situació ha anat modulant-se amb el pas dels dies i, per exemple, ja ho demanen els presidents de la comunitat de Múrcia o el gallec Núñez Feijóo; i fan una certa desobediència el presidents del País Basc i Madrid. Balears ja va obtenir el confinament total en el decret d'estat de setge, els col·legis de metges i infermers de Catalunya han fet una crida a tota la població a seguir el confinament total que demana el Govern i un centenar de científics de tot l'Estat, en el qual hi ha epidemiòlegs, metges i estadístics, han demanat de decretar ja un confinament total per evitar el més que previsible col·lapse sanitari. Fan falta més alertes, senyor Sánchez? Sobren discursos paternalistes i buits en els quals es parla i es parla sense dir res rellevant com el d'aquest dissabte al vespre a la televisió i falten decisions.

Tot això a la vigília de la reunió, que tindrà lloc aquest diumenge, del president del govern amb els presidents de les comunitats autònomes. Si la primera va ser una mera translació per part de Pedro Sánchez de les seves decisions, hauríem d'esperar que en aquesta cita respecti les veus que no li agradin i apliqui decisions més contundents que les actuals. A Espanya s'han produït ja 1.326 víctimes mortals, és el tercer país del planeta amb més contagis i la corba segueix una progressió esgarrifosa. Quan hi ha el convenciment que moltes més coses es podrien fer, la ciutadania no pot quedar-se amb la percepció que no es fa prou. I això és una cosa que, lamentablement, està passant avui.