Grupo Zeta vol tancar Gráficas de Prensa Diaria (GPD), l’empresa del grup que imprimeix El Periódico de Catalunya i Sport, a més d’altres publicacions com el diari ABC i els comarcals Línia. Aquest dimarts a la tarda, el director de recursos humans de l’editora, Carlos Jiménez, va comunicar al comitè d’empresa de GPD que presentarà un Expedient de Regulació D’Ocupació (ERO) d’extinció, que suposaria l’acomiadament de tots els seus 54 treballadors de la planta gràfica de Parets del Vallès, segons fonts sindicals.

Els treballadors tenen ara set dies per constituir la comissió representativa, on l’editora presentarà els detalls de l’ERO. “No ens han concretat les condicions. Només que tenen la voluntat de ‘fer un bon acord si no hi ha conflicte, si som bons jans”, ha explicat, en to irònic, un dels assistents a la reunió. L’editora informarà de l’ERO a la resta de representacions laborals de Zeta aquest dimecres.

Les causes de l’ERO al·legades per l’editora són els que estableix l’Estatut dels Treballadors: econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció. La representació laboral de Gráficas de Prensa Diaria sospita, però, que el tancament és una altra de les condicions imposades per Editorial Prensa Ibérica en l’adquisició de Grupo Zeta. Des del 2006, Prensa Ibérica és propietari d'Impressions Intercomarcals (Imprintsa), una gràfica amb seu a Sant Fruitós del Bages, on fa els diaris del grup (Regió 7, Diari de Girona), entre d'altres, i que podria encarregar-se de la producció dels diaris de Zeta.

Una venda envitricollada

Editorial Premsa Ibèrica (EPI), propietat de Javier Moll, va adquirir el deute de Grupo Zeta als bancs un cop aquests van acceptar una quitança del 70% sobre el total de 99 milions d'euros. La venda, però, encara s’ha de tancar a causa, principalment, de les desavinences per l’abonament que ha de rebre el propietari de Zeta, Antonio Asensio Mosbah, al que EPI ha ofert uns deu milions d’euros. Hi ha altres serrells pendents. Asensio demana també diners per tancar dues revistes del grup, segons fonts coneixedores de les negociacions, que no han volgut revelar el nom de les publicacions.

Els últims dos anys, Zeta ha patit ajustos severíssims per pagar l’esmentat deute i facilitar la seva venda. A més de les dures rebaixes de sous, a l’abril del 2017 va vendre Ediciones B a Penguin Random House per 36 milions d’euros. Al desembre del 2017 va acomiadar el 42% de la plantilla del diari Sport. Al gener del 2018, va tancar les revistes Interviú i Tiempo, tot acomiadant 50 treballadors. A l’abril següent va acomiadar 147 treballadors més de les quatre empreses que editen, distribueixen, gestionen i comercialitzen El Periódico de Catalunya.