Els ingressos al sector de serveis a Catalunya van caure un 13,4% durant el mes d'octubre, segons dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), mentre que els industrials ho van fer un 9,6%. L'impacte de la pandèmia de la Covid ha provocat que un mes més ambdós sectors es trobin en una situació recessió.

La xifra de negocis del sector serveis s'ha reduït en un 16,8% a Catalunya de gener a octubre, mentre que en resta de l'estat espanyol ho ha fet en un 16,6%. Tot i això, al territori català s'ha observat un creixement respecte al mes de setembre d'un 2,9%.

Per la seva banda, la caiguda de la xifra de negocis en el sector industrial durant els deu primers mesos del 2020 és del 14,6% respecte al volum de l'any passat.

Sector serveis

La xifra de negocis del sector serveis va registrar un descens del 14 % l'octubre en el conjunt de l'estat espanyol, respecte del mateix mes de l'any anterior, fet que implica vuit mesos en taxes anuals negatives des de l'esclat de la pandèmia de coronavirus.

Les baixades més importants en aquest sector van ser les de l'hostaleria, amb un 52,8 %, i les activitats administratives i serveis auxiliars, amb un 32,3%. Al contrari, comerç al detall, amb un 4 %, i activitats professionals, científiques i tècniques, amb un descens del 4,5 %, van presentar els menors retrocessos.

Els descensos més importants han estat registrats a les Balears, amb el 37,7 %; Canàries, amb un 34,9 %, i Madrid, amb un 16,9 %.

L'ocupació al sector serveis va disminuir a Espanya un 5,2 % l'octubre respecte al mateix mes de l'any anterior, una dècima menys que el setembre, quan el descens va ser del 5,3 %. La caiguda registrada a Catalunya també va ser d'un 5,2% durant aquest període.

Sector industrial

Els ingressos al sector industrial català han caigut un 9,6% durant el mes d'octubre. Aragó i Galícia van ser els únics territoris que durant aquell mes van experimentar un increment de les vendes del sector industrial, amb uns creixements del 4,1% i el 2%, respectivament.

D'altra banda, els territoris més afectats pels efectes de la Covid van ser les Balears i les Illes Canàries, on la facturació del sector industrial va caure un 21,5% i un 22% respectivament durant el mes d'octubre.

Segons les dades recollides per l'INE, la caiguda registrada durant el desè mes de l'any és 5,6 punts inferior el setembre, quan les vendes a la indústria es van reduir un 3,2%. La baixada ve provocada per l'evolució dels ingressos al sector del petroli, que es van reduir un 45,3% a l'octubre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat