Les grans superfícies a Catalunya han vist baixar les seves vendes un 12,4% respecte a l'any passat en el mes d'agost. Aquesta ha estat l'afectació de la crisi sanitària del coronavirussegons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Tanmateix, no hi ha hagut canvis en comparació al mes anterior —que es va registrar la mateixa xifra— segons ha informat l'entitat en un comunicat aquest divendres.

Per grups de productes, els d'alimentació han patit la primera baixada des de finals de 2018, d'un 2,3%. Mentre que la resta de productes prossegueixen amb la tendència negativa amb un descens del 21,2%. Tenint en compte els vuit primers mesos de l'any, la variació respecte al 2019 ha estat a la baixa, reduint-se les vendes en un 12,1%. Tanmateix, els productes alimentaris han augmentat un 8,9% fins a l'agost, mentre que les de la resta de productes han disminuït un 28,3% en el mateix període.

En preus constants —eliminats l'efecte del preu— l'índex mostra una caiguda del 12,4% a l'agost; per grups de productes, les vendes en alimentació baixen un 4,1% i el de resta de productes, un 19,8%. Entre les grans superfícies a Espanya, hi ha els principals supermercats —com Mercadona, Carrefour o El Corte Inglés— .

A Espanya, les vendes en les grans superfícies han baixat en menor mesura, en un 10,5%. Les que corresponen a productes d'alimentació han caigut un 0,9%, mentre que la resta de productes han caigut en un 14,5%.

Les vendes del comerç minorista cauen un 9% a l'agost

D'altra banda, les vendes del comerç minorista a Catalunya van baixar a l'agost un 9,3% respecte a un any enrere, mentre que la caiguda acumulada des del gener fins al vuitè mes de l'any ha estat de l'11,3%. Així ho va indicar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquesta setmana. A Espanya, les vendes minoristes respecte a l'any anterior van estar un 4,6% inferiors a agost.

"Les comunitats més dependents del turisme pateixen les caigudes més grans a les vendes minoristes, com és el cas de les Illes Balears —que ha registrat una baixada anual del 15,3%— o les Canàries —que han vist caure les seves vendes un 14,2%—", segons indica l'informe.

 

Imatge principal: Un establiment de Carrefour market. Foto: Marta Martí