Suspendre de feina i sou aquells treballadors que no tinguin el certificat covid de vacunació. Aquesta va ser la proposta que va formular aquest diumenge la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, al·legant que no vacunar-se va en contra l'interès comú i la salut de tothom. 

Ara bé, en aquesta matèria, les tres grans patronals catalanes estan realment dividides. Partint de l'opinió de Pimec, les altres dues, Foment del Treball i Cecot, mostren posicionaments contraris entre elles. La primera està a favor de la vacunació massiva, però en cap cas parlen de suspendre de sou i feina ningú. El cas de la Cecot és totalment contrari, ja que no comparteixen la solució de Pimec, i només estarien oberts a tractar-ho en alguns sectors concrets, no de manera generalitzada.

"És qüestió de voluntat política"

Per la seva part, Foment del Treball, a través de la CEOE, es va posicionar a favor de la vacunació obligatòria, assegurant que era "per fer prevaldre l’interès general" davant de la pandèmia. De fet, des de la patronal consideren que el progressiu retorn a la presencialitat dels treballadors als centres de treball i l’aclaparadora evidència sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes assenyalen el camí sobre l’oportunitat de normalitzar l’obligatorietat de les vacunes a tots els ciutadans que vulguin recuperar els hàbits de la vida quotidiana anterior a la pandèmia, i això inclou "explorar l’obligatorietat de la vacunació als centres de treball".

Segons la patronal, la demanda és únicament i exclusivament per fer prevaldre l’interès general i la seguretat sanitària de la societat, i afegeixen que existeixen suficients disposicions legals que fonamentarien una decisió del Ministeri de Sanitat, en aquest sentit. Al final, asseguren que només "és qüestió de voluntat política establir l'obligatorietat de la vacuna".

Ara bé, això suposaria, des del punt de vista jurídic, un problema, ja que reconeixen que “ara com ara, no existeix la norma en el nostre ordenament jurídic que ho permeti explícitament". Però, també recorden que "no hi hauria cap dificultat perquè, excepcionalment, l'interès general relatiu a la salut pública prevalgués sobre el particular” si el govern espanyol ho defensa amb l’article 43.2 de la Constitució espanyola

Aquest article de la Carta Magna assegura que “correspon als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris”. Alhora, Foment i la CEOE també consideren que la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, també valdria per obligar els treballadors a vacunar-se, ja que regula les excepcions respecte a la voluntarietat dels treballadors.

El que no comparteix Foment amb Pimec en relació amb la vacuna obligatòria de tots els treballadors és la solució de suspendre de sou i feina aquells treballadors que es neguin a vacunar-se.

Cecot, en contra de la vacunació obligatòria

L'altra patronal catalana, Cecot, ha assegurat a aquest diari que no són partidaris de la solució de Pimec. En aquest sentit, el secretari general de la patronal, Oriol Alba, assegura que, en tot cas, estarien oberts a la possibilitat d'obligar els treballadors de diversos sectors concrets a vacunar-se, com podria ser el sector de les residències, l'àmbit hospitalari o l'oci nocturn, ja que qui vol accedir a una discoteca ha de presentar el certificat covid

Ara bé, des de Cecot també recorden que la vacunació a Catalunya està realment avançada amb 5,8 milions de persones amb la pauta completa, les dades epidemiològiques de la covid són francament bones i l'aixecament de les restriccions, l'oci nocturn és l'últim exemple, per tant, entenen que la transmissió de la malaltia ara per ara és molt menor a la de fa mesos.

Per últim, la patronal també assegura que en aquests moments les empreses no estan gaire preocupades per aquest fet, ja que tenen sobre la taula problemes més grans, com per exemple l'augment dels preus de les matèries primeres, per tant consideren la vacunació obligatòria un tema secundari.

Argimon, en contra

Per part dels empresaris ja hem vist que les posicions són dispars. Ara bé, des del Govern tenen molt clar que la vacunació "no és necessari que sigui obligatòria". Així ho ha assegurat aquest dilluns al matí el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha destacat que no considera que la vacunació hagi de ser una obligació i fins i tot ha dit que podria ser "contraproduent". "Espanya és un país que es vacuna, no cal aquesta obligatorietat", ha insistit. 

El mateix conseller ha dit que el Govern "no vol" que sigui obligatòria i ha destacat també que això és una competència que Catalunya no té, i que, en tot cas, seria cosa del govern espanyol que ho hauria d'imposar. A més, Argimon ha reiterat que la pandèmia del coronavirus també és la pandèmia de la solidaritat. I ha insistit en el fet que la vacunació s'ha de fer des del punt de vista "comunitari". Així, ha comentat que si no es poden garantir les distàncies de seguretat, caldria portar la mascareta en tot moment.