El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha exigit aquest dilluns als partits polítics i governs que "ho facin com vulguin" però que es reuneixin "discretament" i s'arrisquin per trobar una solució política i dialogada al conflicte a Catalunya. En un esmorzar al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, el sindicalista ha demanat a la classe política que mostri "sentit d'Estat", i ha matisat, "que cadascú agafi el país que li agradi".

"Que es reuneixin i que no ho expliquin a ningú, menys declaracions, menys cartes i més reunions", ha etzibat. En aquest sentit, Ros ha posat el comunicat conjunt entre l'organització sindical que dirigeix, CCOO, Pimec i Foment del Treball com a exemple d'unitat d'acció dels agents econòmics. Ros fins i tot ha reconegut que el comunitat ha incomodat alguns sectors del seu propi sindicat que han considerat que era "massa suau".

La compareixença del sindicalista s'ha produït una setmana després de la publicació de la sentència del procés i de la resposta ciutadana, amb mobilitzacions massives i aldarulls a les capitals catalanes. El líder sindical ha criticat la sentència als líders independentistes i ha lamentat especialment la condemna a 12 anys de presó per l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, antiga companya seva al sindicat.

Ros ha assegurat que no hi haurà solució política "definitiva" fins que els nou condemnats pel Tribunal Suprem surtin de la presó, però alhora ha demanat que les accions polítiques siguin compatibles la lluita contra les desigualtats.

En relació amb el vandalisme, Ros veu riscos d'afectació de l'economia si es "cronifiquen" els "actes violents" però no si es produeixen mobilitzacions. Per aquest motiu, ha demanat que es recuperin "espais transversals" de resposta ciutadana, de la mateixa manera que es va fer, diu, amb la resposta a la sentència del Tribunal Constitucional que retallava l'Estatut del 2006. Alhora, Ros ha aprofitat per enviar el seu "escalf" als ferits, i ha anomenat manifestants, periodistes i cossos de seguretat afectats. "Mai hi hauria d'haver hagut cap ferit, cap detingut, cap acte de violència", ha lamentat Ros, que ha condemnat reiteradament "els petits grups que monitoritzen la violència".

Sobre la visita de Pedro Sánchez a Catalunya per visitar els policies hospitalitzats després de la setmana d'aldarulls ha considerat que el cap de l'Executiu espanyol hauria de visitar "tots els ferits".

Un "govern d'esquerres" el 10-N

El sindicalista ha fet una crida a la participació massiva a les eleccions al Congrés i al Senat del 10-N, de les quals n'espera que en surti un "govern d'esquerres" amb "la fórmula que vulguin" que pacti uns pressupostos progressistes i que derogui els aspectes més lesius de la reforma laboral. Pel que fa a polítiques que s'haurien de tirar endavant, Ros ha proposat una fiscalitat progressiva i que marqui una diferència entre les empreses que generen llocs de treball i les companyies "especuladores".

Sobre la vaga del 18-O

El secretari general de la UGT també ha fet referència a la vaga convocada per la Intersindical-CSC i la IAC divendres passat. Ros ha reivindicat la posició neutral de la seva organització, que no ha donat suport a la mobilització però tampoc l'ha criticat.

El sindicalista ha assegurat que el 18 d'octubre va ser "tant una vaga com un tancament patronal", ja que algunes empreses com Bon Preu van decidir tancar per voluntat pròpia. "Una vaga no és una costellada, ni una festa", ha assegurat Ros que ha recordat que el principi que regeix una aturada laboral és la pèrdua del salari d'aquell dia.