La Unió Europea (UE) i el Canadà han firmat un acord de lliure comerç dissenyat per impulsar el creixement i l'ocupació, tot i que encara ha de ser aprovat per uns 40 parlaments regionals i nacionals d'Europa per entrar completament en vigor. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha firmat amb els caps de les institucions de la UE el tractat que hauria de fer més fàcil el camí perquè entri parcialment en vigor a començament del 2017 amb l'eliminació de la majoria dels aranzels en les importacions.

L'aprovació de l'Acord Integral d'Economia i Comerç (CETA, per la sigla en anglès) no ha estat fàcil. Els francòfons del sud de Bèlgica, que suposen menys d'un 1 per cent dels 508 milions de consumidors de la UE que probablement estaran afectats pel CETA, van manifestar objeccions, que van paralitzar l'acord durant dijous. L'endèmà, però, va quedar reprès pels vots de parlaments regionals.

"Tenim 20 negociacions en curs i avui estem fixant els estàndards globals que la UE i la Comissió Europea volen que acceptin d'altres", ha comentat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Un trampolí cap al TTIP

L'acord amb el Canadà és considerat com un trampolí per a un pacte més gran de la Unió Europea amb els Estats Units, conegut com l'Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP, per la sigla en anglès), que ha estat criticat per sindicats, grups ambientalistes i d'altres.

La comissionada de Comerç de la UE, Cecilia Malmström, ha explicat que les negociacions per al TTIP no estaven mortes, al contrari del que han dit alguns polítics a Alemanya i França, però que es reprendran només després que el pròxim president dels Estats Units assumeixi el seu mandat al gener. Els partidaris asseguren que el CETA augmentarà el comerç entre el Canadà i la Unió Europea un 20 per cent i que impulsarà l'economia del bloc en 12.000 milions d'euros l'any i la del Canadà en 12.000 milions de dòlars canadencs, cosa que equival a 9.000 milions de dòlars dels EUA.

Per què és important?

Per al Canadà, l'acord és important per reduir la dependència respecte al seu veí nord-americà com a mercat per a les exportacions. Mentre que, per a la UE, és el primer pacte comercial amb un país del G-7 i li infon credibilitat després d'haver estat durament colpejada pel Brexit. 43 anys després, el Regne Unit abandonarà la UE.

En última instància, convé destacar que al voltant de 100 manifestants contra la globalització s'han enfrontat amb la policia fora del lloc on s'ha firmat l'acord a Brussel·les.