Comença una època de canvis a les cúpules de les principals patronals i organismes empresarials de Catalunya. Tot i que les candidatures encara estan poc clares, el nou govern de Torra ha agilitzat les possibilitats de relleus a les altes esferes. D'entrada, els presidents de Foment del Treball i la Cambra de Comerç deixaran els seus càrrecs a finals d'any, i també es plantegen nous lideratges a la Fira de Barcelona i el Port de Tarragona. Per la seva banda, Pimec ja ha començat un nou mandat amb la continuació de González al capdavant, i Sixte Cambra ja va anunciar Mercè Conesa com a relleu al capdavant del Port. Però qui és qui a la banqueta de les institucions econòmiques?

Un substitut per a Gay de Montellà

Joaquim Gay de Montellà, el president de Foment del Treball, va anunciar eleccions per la patronal a finals d'any. El candidat que sembla tenir més números de prendre el relleu de Montellà és Josep Sánchez-Llibre, ex-diputat de CiU, vicepresident de Conserves Dani, actual membre de la CEOE i adjunt de Joan Rossell. De totes maneres, Gay de Montellà assegura que no vol obrir el debat fins després de l'estiu.

Un altre dels noms que ha portat polèmica és el del president de la patronal Cecot, Antoni Abad, que ja fa temps que va assegurar que tenia intencions de presentar-se per rellevar Montellà, i assegurava que "Foment i la seva presidència necessiten un canvi". Quan al mes de febrer la Cecot va ser expulsada de Foment del Treball, Abad ja va explicar a El Nacional que tot i l'expulsió, no descartava "de cap manera presentar-se". 

De fet, tot i que l'expulsió de Cecot ha plantejat alguns dubtes sobre si Abad podia continuar sent un candidat, des de la patronal asseguren Abad forma part de l'assemblea com a membre del sector del metall (UEM), "i en principi qualsevol membre de l'assemblea s'hi pot presentar com a individual". Tot i que de moment Abad no ha confirmat la seva candidatura, tampoc no l'ha desmentida. 

La Cambra de Comerç de Barcelona, sense Valls

Després de 16 anys al capdavant de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls ha anunciat que plega. No es presentarà a les properes eleccions a la presidència de la Cambra, i de moment els únics candidats confirmats són Ramon Masià i José María Torres, tot i que també es parla de Luís Conde. 

L'advocat i empresari Ramon Masià, que ha estat vinculat a la Cambra durant anys, ja ha presentat una llista formada per 40 vocals i el seu objectiu principal: aconseguir el retorn de les empreses que van moure la seu fora de Catalunya després de l'1-O. 

Per la seva banda, l'empresari José María Torres va fer públic fa pocs dies la seva candidatura per presidir l'organisme. Torres és el fundador i president del Grup Numintec, està lligat a la Cambra, a les patronals i associacions empresarials, sent soci i vocal de Foment del Treball, patró de la Fundació PIMEC i soci d’ACEDE Catalunya. 

Sense estar del tot confirmat, el nom de Luís Conde, president de l'empresa Seeliger i Conde, es perfilava com un possible substitut de Valls, però darrerament s'ha mostrat dubitatiu sobre la candidatura, i està pendent de prendre la decisió definitiva ben aviat. 

Un nou president per a la Fira

La Fira de Barcelona també patirà canvis aviat; uns canvis que ja s'haurien d'haver produït, però que van quedar aturats per la vigència de l'Article 155 i segons la Fira era temerari iniciar-ne la renovació enmig del context polític del 2017. 

De totes maneres, sonen alguns dels candidats a substituir Josep Lluís Bonet com a president de la Fira. El més sonat és Kim Faura, l'actual director general de Telefònica a Catalunya, un nom que ha proposat la Cambra de Barcelona, que és l'ens encarregat de proposar als consellers i el president de Fira. 

Segons explica VIA Empresa, Faura seria molt ben vist per John Hoffman, el patró de la GSMA -entitat que organitza el Mobile World Congress a Barcelona-. A més, també se substituirien als consellers sortints, però continuarien en el càrrec Luis Conde, Miquel Martí (Moventia), Agustí Cordón (Zeta) i Pedro Fontana (Àreas).

González es queda a Pimec després de 28 anys

Pel que fa a la patronal de petites i mitjanes empreses de Catalunya, Pimec, no hi haurà canvis. Tot i que porta ja 28 anys al capdavant de la patronal, Josep González va estrenar el passat 19 de juny un nou mandat de Pimec, escollit de manera automàtica després que no es presentés cap altra candidatura.

En una entrevista a El Nacional ja va avançar que se sent "molt bé" i que encara el nou mandat "amb molta energia i moltes ganes de fer coses, i ja he demostrat que ho sé fer". Tot i això, va assegurar que no es presentaria a unes properes eleccions: "crec que no té sentit que segueixi, ja no per un tema d’antiguitat, sinó perquè jo ja entro en una edat que tinc interès d’estar tranquil".

Aquest nou govern de González compta amb 85 empresaris, empresàries i representants de diferents associacions, en què un 21% són dones i un 15% són cares noves. Un mandat en què González té com a repte, principalment, "la transformació digital i potenciar la formació professional".

Conesa relleva Cambra al capdavant del Port de Barcelona

És l'únic relleu que -de moment- porta nom de dona. Sixte Cambra ja va anunciar fa temps que deixaria el càrrec quan hagués complert dos mandats, cosa que passa enguany, i serà la fins ara alcadessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, qui el substitueixi a partir de l'1 de juliol.

Al seu torn, serà Marc Castells, alcalde d'Igualada, qui substituirà Conesa a la Diputació.

El Port de Tarragona, orfe

Coincidint amb la notícia del relleu de Sixte Cambra, Josep Andreu, el president del Port de Tarragona, va anunciar el seu pas al costat. De la mateixa manera que Cambra, Andreu va explicar que dos mandats éren "suficients", i que posarà punt i final a l'etapa al capdavant del port tarragoní per "retornar al sector privat". 

Segons explica un article a DelCamp.cat, el nomenament d'un substitut per Andreu es podria donar ben aviat. El nom l'ha de triar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. De moment, el que sembla tenir més possibilitats és Joaquim Nin, que va ser secretari general de Presidència de la Generalitat durant el govern de Carles Puigdemont, i l'actual alcalde d'Albinyana. Tot i això, Nin està imputat pel cas 1-O, cosa que podria fer difícil el seu nomenament com a president de l'ens portuari. 

Però hi ha altres noms sobre la taula. El que va ser diputat al Parlament per la llista de Junts pel Sí i portaveu de la Comissió Legislativa d'Afers Exteriors, Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència, Jordi Sendra, és també una possibilitat. És de Tarragona i ja treballa a l'ens portuari. 

L'exconseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, i el diputat del parlament i secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campedrós, són dues cartes que també estan sobre la taula per la substitució d'Andreu.