No corren bons temps per als recent graduats i més val tenir l'agenda de contactes molt a mà. En el quart trimestre del 2015, l'Enquesta de Població Activa (EPA) va registrar un 46,2% d'atur entre els menors de 25 anys a Espanya, per la qual cosa no és estrany que un 48% dels titulats universitaris no dubti a recórrer als seus contactes personals per provar de trobar feina.

Més enllà de debats meritocràtics, els contactes personals resulten la via més efectiva per intentar ocupar-se i així ho demostra l'evidència empírica amb vuit de cada deu enquestats que acaben treballant després de recórrer a algun dels seus coneguts, segons surt reflectit a les 13.000 respostes de la promoció 2009-2010 recollides entre juny i juliol de 2015 pel primer Baròmetre d'Ocupabilitat i Ús dels universitaris de Crue Universidades Españolas i la Càtedra Unesco de Gestió Política Universitària, amb la col·laboració d'Obra Social "la Caixa".

Altres recursos i mètodes

D'altra banda, també hi ha un 46% que utilitzen portals d'ocupació, un 45% que s'ofereixen directament a les empreses i un 31% que confia menys en els serveis públics d'ocupació. No és moment per menysprear cap recurs ni tampoc cap mètode.

 

A l'hora de buscar la seva última feina, un 29% dels enquestats van consultar també webs corporatives, mentre que un 22% van utilitzar les xarxes socials i un 21% van acudir als serveis universitaris d'ocupació. També hi va haver un 17% que es va decantar per empreses de treball temporal, un 15% que va recórrer a un procés de selecció de personal, mentre que un altre 15% va respondre a anuncis de premsa, un 12% va recollir informació de col·legis professionals i un 5% va optar pels sindicats i organitzacions similars.

Percentatges diferents amb un mateix objectiu: trobar feina en temps difícils.

Conjurar universitat i ocupació

L'opinió generalitzada dels titulats assenyala que la universitat aporta poca informació per trobar feina en les seves més diverses facetes: elaborar un pla de recerca, millorar un currículum o afrontar un procés de selecció, més concretament, una entrevista de feina.

 

En aquest mateix sentit, el director de la Càtedra Unesco de Gestió i Política Universitària, Francisco Michavila, ha assegurat en declaracions a El Nacional que "cal conjurar la universitat amb el món laboral i continuar avançant en les competències per formar ocupació". Formació universitària i realitat laboral, una mica més a prop.