El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual determina que el govern espanyol ha de retornar els fons abonats pels consumidors pel manteniment de la plataforma Castor, fixat en 4.500 milions d'euros, tancada el 2014. L'alt tribunal ha donat la raó a la patronal catalana Cecot, que va interposar un recurs perquè considerava injust que es repercutís en particulars i empreses, a través del rebut del gas, aquest cost.

El magatzem de gas Castor, situat davant la costa de Castelló, va haver de tancar el 2014 a causa dels moviments sísmics que causava a la zona. El govern espanyol va posar fi a la concessió i va acordar que s'indemnitzés l'empresa, ACS.

El Suprem ha sentenciat que l'Estat ha de reintegrar 18 milions d'euros que ciutadans i empreses han abonat entre el 2014 i 2015. L'alt tribunal encara té pendents de resoldre altres recursos presentats per la Cecot

 

 

L’alt tribunal basa la seva sentència en la dictada al desembre de l'any passat pel Tribunal Constitucional que va anul·lar el desembre del 2017 la indemnització acordada per decret pel govern espanyol de 1.350 milions d’euros a les empreses, perquè la considera inconstitucional.

El Suprem sosté que un cop declarada la nul·litat, "l'administració ha d'obrar en conseqüència per portar a efecte aquest pronunciament anul·latiu i, si escau, adoptar les mesures procedents per procedir al reintegrament de les quantitats abonades".

Inversió fallida

La patronal ha celebrat la sentència. “Considerem que el magatzem Castor constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d'acord que els usuaris del gas hagin d'assumir el cost quan ni tan sols s'ha arribat a engegar”, reafirma Antoni Abad, president de la Cecot.

La Cecot manté impugnades les ordres ministerials per als exercicis 2016, 2017 i 2018 del decret del govern espanyol i espera que les sentències també seran favorables als consumidors de gas als quals el govern espanyol hauria de reintegrar una quantia aproximada de 200 milions d'euros.