En una nova entrega d'una Àgora El Nacional, una desena de subscriptors del Club d'ElNacional.cat han compartit un col·loqui amb Ramon Tremosa, qui va ser diputat al Parlament Europeu del 2009 al 2019 a la Comissió d'Economia, ha presentat el seu llibre Què fan els bancs centrals! (Pòrtic). Una dècada a Brussel·les dona per moltes anècdotes i reflexions, que Tremosa plasma en aquest llibre en què parla sobre la gestió de la crisi del 2008, la compra de deute a les economies del sud d'Europa, el mandat de Mario Draghi i el debat sobre les febleses i fortaleses de l'euro; un debat que torna a ser vigent davant la crisi del coronavirus. Una conversa en la qual hem reflexionat sobre la gestió europea davant la crisi de la pandèmia, com pot Espanya superar la situació i "la benedicció" de Catalunya. 

20191120  ENTREVISTA RAMON TREMOSA Sira Esclasans i Cardona

Tremosa es defineix a ell mateix com "més europeista que ahir i menys que demà". Segons ell, "els bancs centrals ja van salvar-nos de la crisi del 2008 i ara ho han tornat a fer", comprant deute espanyol i italià i aportant una confiança a través d'injecció de diner que és fictícia però alhora "és un dels més grans invents de la humanitat". 

"Els bancs centrals ho han tornat a fer!"

En el seu llibre ho repeteix diverses vegades i només fa falta escoltar-lo quan parla d'Europa per saber que Tremosa és europeista fins la medul·la i, com diu ell, "un gran fan de Mario Draghi". Tot i que Draghi s'acomiadava del Banc Central Europeu (BCE) a finals del 2019 per deixar pas a Christine Lagarde, Tremosa continua recordant l'italià com "l'home que va salvar l'euro" durant la crisi financera.

Ara, tot i que en un principi Lagarde va cometre alguns errors comunicatius, l'exeurodiputat assevera que "estic sorprès de com van salvar els bancs centrals la crisi del 2008 i encara més de com l'han salvat ara", i concretament el BCE "ha actuat de manera molt més contundent que el 2008". "Aleshores van trigar mesos, ara han trigat pocs dies a intervenir". 

Per a Tremosa, les crítiques d'alguns sectors a Europa davant la crisi del coronavirus estan "injustificades", i defensa que "sense el BCE comprant deute italià i espanyol hauríem tingut corralitos i una situació de crisi molt més greu de la que hi ha". "Els bancs centrals han evitat l'ensorrament del sud d'Europa", assegura. I ha asseverat, amb contundència, que "l'economia financera evidencia que els bancs centrals ho han tornat a fer!". 

"Preparem-nos per les retallades"

Un dels problemes que té Espanya és la seva dependència al deute públic. Després de la crisi del 2008, amb poc temps Espanya ha triplicat el deute públic, i la seva situació fiscal i monetària fan preguntar-se la capacitat del país per gestionar la crisi actual. Amb tot, Tremosa torna a posar els bancs centrals al centre de la solució i diu que "encara té mes mèrit que els bancs centrals ens hagin pogut salvar amb la situació amb la que estàvem, i això ha donat una gran tranquil·litat". 

Ara bé, en referència a l'informe i les propostes del Banc d'Espanya, Tremosa alerta: "benvinguts a les retallades, que hi seran de cavall, perquè el Banc d'Espanya ja està demanant un augment d'impostos i retallar el deute públic". La por que el deute públic espanyol es dispari més del 120% és latent, però "en canvi Alemanya ha aconseguit reduir el deute públic durant set anys i tenir superàvit, i ara en aquest context és capaç de gestionar-ho molt millor", explica Tremosa evidenciant la diferència en la gestió macroeconòmica. 

La "benedicció" de Catalunya

I a tot això, Catalunya què? Doncs segons Tremosa, Catalunya juga amb una avantatge i per a ella "Europa ha estat una benedicció". Segons l'economista, "tots els diners que arribin de Brussel·les han d'anar condicionats, no a fons perdut i no han de servir per a qualsevol cosa, sinó que s'han d'invertir productives que augmentin el PIB i creïn llocs de treball, cosa que és magnífic per a Catalunya perquè tenim molt potencial econòmic i podem complir aquestes condicions". 

A més, assevera que "l'euro per a Catalunya ha estat una benedicció", perquè ha permès a l'economia catalana a obrir-se al món i deslligar-se de la dependència amb Castella. "En 10 anys el cicle econòmic català s'ha deslligat d'Espanya i ara està més lligat a Alemanya i a Europa que no pas a Castella. Això no havia passat mai abans i és una benedicció que ens ajudarà molt a sortir de la crisi". 

Fer-se membre del Club és molt senzill

El nostre club de subscriptors és un lloc de confluència de tots aquells que confien en nosaltres, ens estimulen amb els seus elogis i les seves crítiques i amb qui compartim una visió de Catalunya. Si voleu ser-ne membres o senzillament ajudar-nos a seguir sent el mitjà digital de referència a Catalunya aportant un donatiu, doncs només heu de clicar aquí i començar a formar part de la nostra família.