Una quinzena d'organitzacions empresarials vinculades a Terrassa han elaborat el "Manifest empresarial per una Terrassa d'oportunitats i de creixement industrial i econòmic" en el qual expressen la seva desconfiança i critiquen el procés de municipalització de l'aigua impulsat per l'Ajuntament de la ciutat. El text ha qualificat aquesta mesura d'ideològica i lamenta que després de 72 anys de servei no s'hagi estudiat amb més deteniment les conseqüències de la no-renovació de la concessió de Mines d'Aigües de Terrasa ja que la gestió municipal comportarà un sobrecost per les condicions professionals dels treballadors.

Entre els signants figuren la patronal Cecot, el Gremi de Construcció del Vallès; el Gremi de la Fusta; el Gremi de Tallers de Reparació d'Automòbils de Terrassa i Comarcal, i la Unió Empresarial Metal·lúrgica, entre d'altres. Tots ells han afirmat que el consistori liderat per Jordi Ballart no podrà mantenir el preu i "difícilment" continuar amb la millora de la gestió, la qualitat, la tecnologia i la innovació, i d'aquesta forma les empreses pagaran més per l'aigua, sobre el que a més, auguren que no ajudarà que Terrassa sigui més competitiva, industrial i igualitària.

"Hauria de fer-se menys exercicis d'ideologia i fer més números sobre aquest tema", reivindica el manifest, que recorda que la responsabilitat del consistori i dels seus càrrecs polítics i tècnics és directa. En aquest sentit, afegeixen que des del municipi es pretén donar una visió que "vol fer creure" que tot el que sigui públic és "benvingut" mentre que "tot el que sona a empresarial cal posar-lo sota sospita". En contra d'aquesta visió "obsoleta", anticipen que si els plans d'indústria no vénen acompanyats de garanties, es provocarà un clima de "falta de confiança" en els inversors i "desafecció" entre els empresaris locals.

Una contradicció amb preocupació

D'altra banda, també creuen que la remunicipalització de l'aigua es contradiria amb la Llei d'Estabilitat Pressupostària que marca que la gestió pública directa no pot ser més cara que la privada, per la qual cosa consideren que seria "molt irresponsable" i "greu" encarir el preu de l'aigua "per només apartar Mina". Com a conseqüència, les organitzacions han reclamat "màxima transparència" per complir aquesta legislació, i han criticat que els debats del procés participatiu de l'aigua s'assemblen poc a l'anunci inicial, remarcant que primer es prenen les decisions en el ple i després es fa una ficció de procés participatiu per justificar l'acordat.

El manifest també evidencia preocupació per com l'administració local afronta "la col·laboració públic-privada i les iniciatives empresarials", i reclama que es recondueixin les mesures preses per generar un clima de confiança com a conseqüència del diàleg. "Els empresaris estem preocupats, perquè sentim el compromís de continuar apostant per Terrassa, però ens agradaria que les actuals conductes sobre el tema de l'aigua de reconduïssin per definir i liderar el futur estratègic de la ciutat", es deixa constància en el manifest on també s'emplaça a Ballart a ser "especialment sensible i acurat per aclarir incerteses."