Els magistrats de la Sala Civil del Tribunal Suprem han determinat que es considerarà usura els contractes de les targetes revolving amb interessos superiors al 20%, que és el nivell en el qual ha establert l'"interès normal dels diners" i des d'on parteix per realitzar la comparació.

Així, aplicant com a referència actual el 20% per al tipus interès normal dels diners, el Suprem indica que, com més elevat sigui aquest índex --que pot variar depenent de les dades publicades pel Banc d'Espanya-- menys marge hi haurà per incrementar el preu de l'operació de crèdit sense incórrer en usura.

Ara bé, què és una targeta revolving? Doncs una targeta revolving és una targeta de crèdit que et permet ajornar el pagament de totes les teves compres. En lloc de pagar a mes vençut, com sol fer-se amb les targetes corrents, pots pagar a terminis, aplicant interessos.

En la seva sentència, el Suprem assenyala que ha de tenir-se en compte el tipus mitjà d'interès de les operacions de crèdit mitjançant targetes de crèdit i revolving de les estadístiques del Banc d'Espanya, que igualment considera que és "molt elevat".

L'Alt Tribunal estableix així jurisprudència, després d'analitzar un cas concret de WiZink, i amb què obre la porta que tots els consumidors amb targetes que tinguin un interès superior al 20% TAE reclamin a la banca la nul·litat del contracte.

El Suprem ha desestimat l'apel·lació sobre una targeta comercialitzada per WiZink amb una TAE inicial del 26,82% i que arriba des de l'Audiència Provincial de Santander, òrgan judicial que va estimar en part un recurs interposat per l'entitat contra una decisió del Jutjat de Primera Instància que va declarar la nul·litat del contracte entre les parts per existir un interès remuneratori usurari.

No valora la transparència

Els magistrats no han entrat a valorar la transparència de les revolving a causa que la demandant del cas en qüestió només va exercitar l'acció de nul·litat de l'operació, malgrat que les associacions d'usuaris demanaven aquest aclariment en considerar que no superen el control d'incorporació i comprensibilitat propis de contractes entre consumidors.

"En tractar-se d'una dada recollida en les estadístiques oficials elaborades amb base en les dades que li són subministrades al Banc d'Espanya per les entitats sotmeses a la seva supervisió, s'evita que aquest interès normal dels diners resulti fixat per l'actuació d'operadors fora de control i que apliquin uns interessos clarament desorbitats", recull la decisió.

El Suprem reconeix en el seu escrit que, a diferència d'altres països de l'entorn, on el legislador ha intervingut fixant percentatges o paràmetres concrets per determinar a partir de quin tipus d'interès s'ha de considerar que una operació de crèdit té caràcter usurari, a Espanya la regulació de la usura, que supera el segle de vigència, és "indeterminada".

Segons la seva opinió, aquesta indeterminació obliga els tribunals a realitzar una tasca de ponderació en la qual, una vegada fixat l'índex de referència amb què ha de realitzar-se la comparació, han de prendre's en consideració diversos elements.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat