El govern de Sitges ha aturat durant un any la concessió de llicències per obrir nous apartaments turístics a tot el municipi. La Junta de Govern ha aprovat la moratòria amb l’objectiu de fer una diagnosi d’aquest tipus d’allotjaments al municipi i inspeccionar i sancionar els que siguin il·legals. Una mesura, però, que no ha trigat en ser rebutjada pel sector, on la patronal Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) ha advertit que la suspensió de noves llicències es traduirà en un “descontrol” dels pisos il·legals.

D’altra banda, el consistori també ha acordat prohibir l’obertura de nous establiments d’alimentació al nucli antic, bé siguin petits supermercats, locals de menjar per emportar, xurreries o forns de pa. Aquestes mesures entraran en vigor tan bon punt es publiqui el butlletí oficial de la província (BOP) d’aquesta setmana. L’Ajuntament ja preveu que les moratòries vagin acompanyades de la implementació de noves mesures de control per regular els pisos turístics i els establiments d’alimentació i venda de souvenirs. Per exemple, el govern treballa en definir un Pla Especial que reguli a quines zones del municipi es poden obrir apartaments turístics. “No pot ser que ara en pugui haver a qualsevol lloc”, ha assegurat la regidora de Turisme, Aurora Carbonell, que ha confirmat que durant l’últim any i mig han detectat un alt nombre d’allotjaments il·legals. 

Més pisos il·legals que reglamentaris?

Actualment Sitges compta amb 1.500 pisos turístics reglamentaris, i el govern no descarta que la xifra d’apartaments il·legals sigui superior. “Hem de fer un control exhaustiu i un pla d’ordenació”, ha explicat Carbonell, remarcant que el govern “no té res contra aquests pisos”. En aquest sentit, la regidora confia que l’aturada dels permisos nous facilitarà la inspecció d'aquells que a dia d’avui funcionen fora del marc legal. 

El Pla Especial es sumarà al Pla d’Usos del Nucli Antic que el govern està definint des de fa més d’un any i que ha de servir de marc normatiu per equilibrar l’activitat turística i el dia a dia dels veïns. En aquest sentit, Carbonell ha justificat la prohibició per crear nous establiments en aquesta zona de la vila: “Fins que no estiguin concretats els nous usos, hem d’aturar l’obertura de nous negocis”. Paral·lelament, el govern treballa en la implantació del Pla Estratègic de Turisme, ideat per fomentar el turisme responsable i sostenible. Precisament, el passat mes de maig el municipi va obtenir el certificat internacional ‘Biosphere Destination’, que atorga l’Institut de Turisme Responsable, organisme vinculat a la UNESCO i soci de l’Organització Mundial del Turisme i del Global Sustainable Tourisme Council.

"Un gran error"

Per la seva part, l’APARTUR que abraça pisos de tota la demarcació, ha definit la suspensió de llicències de Sitges com “un gran error”. El president de la patronal, Enrique Alcántara, ha lamentat que “és el primer cop que, per combatre la il·legalitat, es tanca la legalitat”. En aquest sentit, ha augurat que l’efecte que s’aconseguirà amb la moratòria, lluny de regular el sector, derivarà en un “descontrol” dels allotjaments irregulars.

Alcántara ha assegurat que el volum d’apartaments il·legals a Sitges supera en escreix els establiments legals, i ha criticat que “gairebé no es fan inspeccions”. APARTUR garanteix que s’ha ofert a l’Ajuntament de Sitges per fer campanyes que contribueixin a legalitzar el sector, on es proposi un acompanyament en tots els tràmits burocràtics per als establiments que vulguin regularitzar la seva situació. Amb tot, la patronal ha explicat que el govern no s’ha mostrat receptiu per actuar de forma conjunta. 

“Volem fer tot el possible per a què el sector creixi de forma ordenada i s’integri al municipi, però ens trobem amb tot el contrari: no hi ha opció a la legalitat i, qui vulgui llogar un habitatge, no ho podrà fer pagant impostos”, ha lamentat Alcántara. D’aquesta manera, el president d’APARTUR preveu que durant els propers mesos seguiran proliferant els establiments il·legals, la qual cosa considera que farà créixer els preus del lloguer turístic.