Després de moltes discrepàncies internes, el govern espanyol va aprovar, finalment, aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari el nou paquet d'ajudes per a empreses i autònoms per valor d'11.000 milions d'euros. Aquestes ajudes compten amb 7.000 milions destinats a ajudes directes, que seran gestionats per les Comunitats Autònomes, 3.000 per reestructurar els crèdits avalats per l'ICO i 1.000 milions per tal de recapitalitzar empreses. Principalment, aquestes noves ajudes aniran destinades als sectors que més han patit aquesta crisi de la Covid.

Segons el decret llei aprovat per l'Executiu de Pedro Sánchez, podran rebre aquestes ajudes les empreses que hagin perdut almenys un 30% dels seus ingressos respecte del 2019 i que estiguin domiciliades dins de l'Estat espanyo. Si compleixen aquestes dues condicions, la quantitat màxima que podran percebre és de 200.000 euros, que hauran d'estar destinats a pagar despeses fixes i deutes. Per altra banda, el cas de les empreses amb fins a deu empleats i autònoms, les ajudes serviran per a cobrir fins al 40% de la caiguda dels ingressos i en la resta d'empreses les ajudes cobriran un 20% de la caiguda

Aquestes ajudes també estan condicionades a mantenir l'activitat empresarial, com a mínim, fins al juny de 2022, tampoc podran repartir dividends ni augmentar retribucions de l'alta direcció en dos anys. Alhora, pel que fa als 3.000 milions destinats a reestructurar deute, l'objectiu és que permetin acompanyar aquelles empreses viables amb problemes transitoris en els processos de reestructuració.

Ara bé, quins són els sectors econòmics que poden optar a obtenir part d'aquests 11.000 milions d'euros en ajudes? Doncs segons ha publicat el BOE aquest dissabte en són 95 sectors molt diferents que van des de l'extracció de minerals de ferro fins a la reparació de rellotges i joieria. 

Aquestes noves ajudes van ser anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el passat 24 de febrer en una compareixença al Congrés. En aquella ocasió, i tal com venia demanant, de forma insistent, el vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president espanyol va prometre el paquet de noves ajudes que volia que anessin centrades sobretot en els sectors del turisme, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç. 

A més, en la seva intervenció, Sánchez també va subratllar que les "ajudes permetran que contractin els treballadors necessaris per a la recuperació econòmica, perquè no només volem salvar empreses i llocs de treball, sinó reforçar-los i crear-ne més". Alhora, va assegurar que calia ajudar els sectors que es troben en una situació “extremament” delicada i que la vocació del seu executiu és “no deixar ningú enrere”.