Tot i que quan Carles Puigdemont va proposar Quim Torra de candidat a la presidència ja es va fer més tangible la possibilitat d'investir, finalment, un president per Catalunya, ahir aquesta possibilitat es va fer del tot real. Els principals protagonistes polítics ja van començar a fer les seves reaccions, però ara els toca al món econòmic i empresarial. Què en diuen les patronals, els sindicats i les grans organitzacions, d'aquesta nova legislatura?

Les patronals

Foment del Treball, la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà, reunida avui a Tarragona, ha valorat "positivament la investidura del President de la Generalitat", i "demana" que es formi govern "immediatament". Un govern, diu, "que treballi per afermar la recuperació econòmica i garantir la cohesió social, sempre amb una actitud d’entesa i concòrdia amb el Govern de l’Estat i la resta d’administracions públiques." Ha estat contundent, però: "sempre dins el marc de la legalitat". 

Pimec, per la seva banda, qui ja es va fer sentir quan es va proposar Quim Torra, ha reiterat que "valora positivament la investidura i demana governabilitat, estabilitat i capacitat de diàleg al nou president de la Generalitat", alhora que "cal recuperar les institucions catalanes i aixecar l’article 155". La patronal de les petites i mitjanes empreses "considera prioritària l’aprovació dels Pressupostos per al 2018 per posar en marxa mesures necessàries i consolidar la bona marxa que l’economia catalana està experimentant". 

D'entre aquestes mesures, Pimec en destaca el desplegament complet del Pacte Nacional per la Indústria, acordar un nou sistema de finançament per a Catalunya, dotar-la d'infraestructures que facin més competitiu el seu teixit productiu i estructurar i consolidar un veritable marc català de relacions laborals, entre d'altres. 

La Cecot, la patronal vallesana d'Antoni Abad, ha "celebrat" que es pugui formar un nou Govern i ha coincidit amb les altres dues en què cal acabar de fer-ho amb "celeritat" per "implementar les mesures necessàries per recuperar la plena normalitat de les institucions catalanes i impulsar mesures per recolzar el creixement econòmic". 

La Cambra de Comerç de Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona també ha valorat "molt positivament la constitució d’un Govern efectiu a la Generalitat de Catalunya", alhora que "felicita el seu President en l’assumpció del càrrec i li demana que tingui en consideració sis prioritats en favor de l’interès general de l’economia i el conjunt de la societat". 

En línia amb la Pimec, l'organització presidida per Miquel Valls considera com a primer prioritat "presentar un pressupost per a la Generalitat". A més, considera que, dins el marc pressupostari, " cal un pla de dinamització econòmica que reforci la confiança de tots els agents en el present i el futur del nostre país, basats en quatre pilars: innovació, internacionalització, formació i infraestructures". 

Entre d'altres mesures, la Cambra considera necessari "atraure i retenir la inversió i el talent" tant nacional com estranger, i també "la col·laboració entre el sector públic i privat" per tal de millorar la captació de recursos. 

Els sindicats

El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Javier Pacheco, ja va avançar a El Nacional la setmana passada les seves prioritats de cara un nou govern. En aquest sentit, CCOO ha explicat que espera que "la formació d’un nou govern per a Catalunya signifiqui el desbloqueig de les institucions catalanes i l’aixecament de l’article 155". Alhora, fa una crida "a les institucions estatals i catalanes per garantir l’obertura d’uns imprescindibles ponts de diàleg, que facin possible trobar solucions estructurals al bloqueig polític i territorial a Catalunya".

Les declaracions d'UGT de Catalunya van en la mateixa línia que les de CCOO. Des del sindicat, celebren "que finalment el Parlament hagi investit el nou president de la Generalitat i es conformi un nou govern". Alhora, ha "exigit al govern central que retiri d’immediat l’article 155" i ha demanat a Torra que "reactivi els espais de concertació i de diàleg social". 

Des de la UGT asseguren que "necessitem urgentment el desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria, que la Renda Garantida de Ciutadania es desplegui d'una vegada per totes i exigim la reposició dels drets de les persones treballadores del sector públic", entre d'altres mesures.