El consell de ministres extraordinari d'aquest divendres, entre d'altres qüestions, ha aprovat un nou Pla Renove per modernitzar el parc automobilístic espanyol, que és força antic. Aquesta iniciativa es va anunciar ja fa unes setmanes però fins avui no s'havia aprovat, i ha estat rebuda amb un gran entusiasme per part del sector del motor, que consideren que "era necessari". 

Val a dir que la situació del sector de l'automòbil passa per moments difícils ja des d'abans de la pandèmia, si bé fa mesos que el nombre de matriculacions ha baixat exponencialment, i entre l'estat d'alarma i l'anunci pel tancament de les plantes catalanes de Nissan, el sector està en hores baixes. 

És per aquest motiu que des de la Patronal Catalana de la Distribució d'Automoció (Fecavem) i el Gremi del Motor celebren l'aprovació del Pla Renove 2020. En un comunicat, asseguren que aquest programa arriba "amb retard" i han recordat que "la renovació del parc és clau" perquè ajudarà a reactivar la producció del sector i a sanejar una part dels vehicles actuals.

Els representants dels concessionaris i de les empreses d'automoció creuen "caldrà estar alerta" dels detalls i requisits que es concretin al BOE per saber com demanar les ajudes, que oscil·len entre els 300 i els 4.000 euros.

A nivell estatal també ho ha celebrat l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), asseverant que "aquest pla és absolutament necessari per abordar i superar la difícil situació en què es trobar el sector per la crisi del coronavirus" segons ha dit José López-Tafall, director general d'Anfac.

Els fabricants creuen que els incentius per l'automoció espanyols "estan alineats" amb els de països competidors com França. "Les vendes estan enfonsades però el trànsit de clients està tornant als concessionaris. Aquestes ajudes serviran per consolidar operacions i remuntar en part la caiguda que estàvem registrant en les matriculacions", asseveren des d'Anfac.

El Pla Renove 2020

El Pla aprovat es tracta d'un programa dotat amb 250 milions d'euros per estimular la demanda, activar la producció a l'Estat i promoure la substitució de vehicles antics. Les ajudes es concediran de forma directa i poden ser d'entre 300 i 4.000 euros, segons el tipus de vehicle i el beneficiari. Es comptarà amb 500 euros addicionals en cas de desballestament d'un cotxe de més de 20 anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat