Tretze municipis tenen una taxa d'atur inferior al 10%, encapçalats pel barceloní de Sant Cugat del Vallès, amb el 6,2%, i el madrileny Pozuelo d'Alarcón, amb el 6,4%, i en la qual també apareixen Castelldefels 8,4% i Cerdanyola del Vallès (9,5%), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En els seus Indicadors d'atur i activitat de les 125 principals ciutats, amb dades del 2018, assenyala que Las Rozas (Madrid) i Sant Sebastià tenen una mitjana de desocupació del 7,2% en tots dos casos i del 7,3 a Majadahonda, també a Madrid. Per contra, el municipi de Jaén de Linares (32,8%) i els gaditans de La Línea de la Concepción (29,9%) i Sanlúcar de Barrameda (29%) van presentar els més elevats.

Pel que fa a les taxes d'activitat, les ciutats amb un percentatge més alt van ser les madrilenyes de Rivas-Vaciamadrid (70,9%), Valdemoro (70,2%) i Parla (68,3%). En la banda oposada, l'única ciutat que va presentar una taxa d'activitat inferior al 50% va ser la de Lleó (49,9%), seguida per Gijón (Astúries) (50,8%) i Cadis i Salamanca (totes dues amb un 51,0%).

Per a les principals ciutats europees es construeixen àrees metropolitanes d'influència, conegudes com a Àrees Urbanes Funcionals (AUF), recorda l'INE. Cada AUF consisteix en una ciutat i els municipis que formen el seu entorn funcional, concretament d'influència laboral i es defineixen 70 àrees urbanes funcionals per a tot Espanya.

Un municipi pertany a l'AUF d'una ciutat si el 15% o més de la seva població ocupada es desplaça a aquesta ciutat per motius de treball. El 2018, les AUF amb més població van ser les de Madrid (amb 6,79 milions de persones), Barcelona (amb 4,99 milions) i València (1,73 milions).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat