"Vull ser el president de Foment del Treball Nacional en la propera legislatura, si em voten", ha assegurat Josep Sánchez-Llibre. El vicepresident de Conserves Dani i exdiputat de CiU ha presentat aquest matí la seva candidatura per rellevar Joaquim Gay de Montellà al capdavant de la patronal catalana. Tot i que ha evitat parlar de política, Sánchez-Llibre ha assegurat que, de cara la seva legislatura, "volem liderar el retorn de les empreses" i "crear confiança empresarial". 

A ningú se li escapa que Sánchez-Llibre serà el proper president de Foment després de les eleccions del 5 de novembre, principalment pel fet que és l'únic candidat i que ha rebut públicament el suport de gran part de les organitzacions i associacions que formen part de la patronal. A més, també compta amb el suport del president de la CEOE, Joan Rosell, que ha estat al seu costat durant l'acte de presentació. 

Contra tot pronòstic, Sánchez-Llibre també ha assegurat durant la presentació que "Gay de Montellà m'ho està posant molt fàcil", desmentint els rumors de la seva mala relació. "Estem fent una transició molt encertada". 

"Volem liderar el retorn de les empreses"

Sánchez-Llibre ha posat com a punt cabdal el fet de "liderar el retorn de les empreses" com un dels objectius principals de la seva legislatura, respecte el trasllat de seus d'empreses després del referèndum de l'1-O. Amb tot, aquest mateix matí la vicepresidenta del govern del PSOE, Carmen Calvo, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que el govern espanyol té intenció de derogar el decret que facilita la fuga de seus fora de Catalunya. 

"Volem propiciar i liderar el retorn de les empreses, lluitant per aconseguir un clima polític sense tensions", ha assegurat en aquest sentit. "Volem que Foment actuï de forma proactiva per crear ponts de diàleg". La nostra idea és ser proactius i generar la confiança perquè les empreses entenguin que poden tornar sense córrer riscos", ha afirmat. 

Feminitzar Foment

A més, el candidat assegura que "volem renovar, rejovenir i feminitzar Foment. La nostra candidatura aportarà joves empresaris i empresàries, que són el futur i el pols de la nova economia", fomentant "la paritat tant en càrrecs directius com a la resta". 

Evitant parlar de política, Sánchez-Llibre considera que el millor que pot fer Foment del Treball per suavitzar la tensió política és reivindicar el sector empresarial i "crear confiança" per tal que les empreses tornin i inverteixin. "L'únic que volem és demostrar als polítics que l'activitat empresarial és essencial per la societat".

Crear "un lobby per les pimes"

Alhora, Sánchez-Llibre ha assegurat que "volem que Foment i Fepime -patronal dins de Foment- esdevinguin un lobby per les pimes i farem el que ja ha fet la CEOE: crear un departament dins de les administracions publiques per estar en contacte permanent amb les institucions municipals, autonòmiques, estatals i europees".

Les relacions

Preguntat per com han de ser les relacions entre les diverses patronals, com la Pimec, Sánchez-Llibre assegura que "no tinc cap mena de dubte que ens posarem d'acord", ha assegurat mirant al seu president, Josep González, que també ha assistit a la presentació.

Pel que fa a la Cecot, el candidat a la presidència de Foment diu que es reunirà amb el president de la patronal de Terrassa, Antoni Abad, per negociar la seva reincorporació dins de Foment; si bé és sabut que Abad té una mala relació amb Montellà, que va fer fora la Cecot de Foment fa uns mesos. 

Els suports

Ja són moltes les organitzacions que han fet públic el seu suport al candidat -de moment l'únic-. Es tracta de diverses juntes directives com la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic, FedeQuim, presidida per Joan Roget i una de les organitzacions més importants de Foment; el Gremi d’Àrids de Catalunya, presidit per Alfons Porro; l’Institut Agrícola de Sant Isidre, liderat per Baldiri Ros o la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya presidida per Joaquim Llansó. 

I no només aquests. Fonts del sector asseguren que la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM), la Indústria Tèxtil, la Construcció i els sectors afins, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), els majoristes del peix de Barcelona, els sectors del Vallès Oriental, l’Hospitalet i el Baix Llobregat, el Consell de Gremis i el Turisme, entre d’altres, també donaran suport a una candidatura de l’exdiputat de CiU.