Les tensions dins la patronal catalana Foment del Treball són cada dia més fortes. L’actual president, Joaquim Gay de Montellà, té els dies comptats a la cadira, ja que acaba el seu segon mandat a finals d’any i no s’hi pot tornar a presentar. Ara per ara, tot i que no hi ha hagut una presentació “formal” de candidatura, qui té més números de prendre possessió del càrrec és l'exdiputat de CiU Josep Sánchez-Llibre, que cada vegada rep més suports per part de les organitzacions de Foment, i tot apunta que no tindrà competència.

No és cap secret que Sánchez-Llibre no és sant de la devoció de Montellà. De fet, l’encara president de Foment ha sondejat ja quatre noms diferents perquè es presentin per succeir-lo; l’últim va ser l'empresari Pedro Fontana. Amb tot, sembla que cada vegada Sánchez-Llibre rep més suports. De fet, diverses organitzacions i federacions dins de Foment, com la Federació Catalana del Sector Químic (FedeQuim), el sector de la construcció o la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), entre moltes altres, asseguren a El Nacional que donaran el seu suport a la candidatura de Sánchez-Llibre, que es postularà formalment pel càrrec la primera setmana d’octubre.

Diverses organitzacions dins de Foment asseguren a El Nacional que donaran el seu suport a la candidatura de Sánchez-Llibre

Amb tot, les cartes encara estan sobre la taula. D’entrada, demà dilluns se celebrarà una reunió amb les organitzacions de Foment, en què fonts del sector diuen que esperen treure l’aigua clara sobre el procés electoral. De totes maneres, Gay de Montellà sembla que es resisteix a posar una data per les eleccions de la patronal catalana, cosa que enerva les juntes directives, que temen que Montellà pretengui convocar les eleccions després de les de la CEOE. Fonts de Foment asseguren que això suposaria un problema perquè seria “anar en contra del procés electoral normal”, ja que l’habitual és que “les patronals territorials” conformin les seves cúpules i després s’escullin les cadires a la CEOE.

Més de 10 juntes donant suport a Sánchez-Llibre

Josep Sánchez-Llibre es perfila com el candidat preferit. L’exdiputat de CiU i vicepresident de Conserves Dani, membre de la CEOE i adjunt del seu president, Joan Rosell, ha estat el successor més probable després que es descartessin els rumors de Joan Castells com a possible candidat. Amb tot, no acaba de fer el pes a Gay de Montellà, que fins ara ha anat ajornant el debat de la seva successió. Però ja no hi ha marxa enrere.

En vistes de les imminents eleccions de la CEOE, que seran entre el 15 de novembre i el 15 de desembre, la patronal catalana juga a contracorrent. Gay de Montellà és qui té la clau per convocar les eleccions, i fer-ho un dia o altre només depèn d’ell. Davant el panorama i l’estaticisme de Montellà, diverses organitzacions i associacions d’empresaris de dins de Foment han començat a fer públic el seu suport a una “possible” candidatura de Sánchez-Llibre.

Josep Sanchez Llibre ACNJosep Sánchez-Llibre / Foto: ACN

Joaquim Llansó, president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, assegura en declaracions a El Nacional que “si Sánchez-Llibre es presenta li donarem suport, i penso que la majoria del sector de la construcció també ho farà”. No és l’únic. Joan Castells, president de Fiatc, explica que “hi ha la reunió de Foment dilluns i esperem que ens diguin alguna cosa, i jo personalment dono tot el suport a Sánchez-Llibre".

Diverses Juntes Directives també secunden l’opció Sánchez-Llibre, com la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic, FedeQuim, presidida per Joan Roget i una de les organitzacions més importants de Foment. FedeQuim va reunir el seu comitè executiu el passat 28 d’agost per acordar “donar tot el seu suport a la candidatura encapçalada per Josep Sánchez-Llibre al considerar que reuneix les qualitats idònies per ser el proper president” de la patronal.

És també el cas del Gremi d’Àrids de Catalunya, presidit per Alfons Porro, “qui en la seva qualitat d’entitat membre de Foment del Treball, ha acordat donar tot el seu recolzament a la candidatura encapçalada per Josep Sánchez Llibre a la presidència de Foment del Treball Nacional”. Segons el Gremi d’Àrids, “reuneix les qualitats necessàries per a ser el revulsiu que cal en aquests moments per tal de modernitzar, renovar i generar il·lusió a l’entitat, a fi i efecte que Foment recuperi centralitat en la defensa dels interessos empresarials, el seu lideratge social i ens permeti construir el Foment del demà”.

Un altre exemple és l’Institut Agrícola de Sant Isidre, en què el seu president, Baldiri Ros, ha assegurat a El Nacional que des de l’organització “veiem amb bons ulls la candidatura de Sánchez-Llibre i esperem que hi hagi la màxima normalitat en el procés”.

I no només aquests. Fonts del sector asseguren que la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM), la Indústria Tèxtil, la Construcció i els sectors afins, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), els majoristes del peix de Barcelona, els sectors del Vallès Oriental, l’Hospitalet i el Baix Llobregat, el Consell de Gremis i el Turisme, entre d’altres, també donarien suport a una candidatura de l’exdiputat de CiU.

Montellà: l’enfrontament entre la CEOE i Foment

“Montellà hauria de convocar eleccions abans que la CEOE”, assegurava Joaquim Llansó en declaracions a El Nacional. I és que les presses per renovar la cúpula de Foment també venen donades per les imminents eleccions de l’organització empresarial espanyola, actualment presidida per Joan Rosell i de la qual Gay de Montellà n’és vicepresident.

Montellà es resisteix a convocar eleccions a Foment abans que a la CEOE per mantenir influència a la patronal espanyola quan es reparteixin els càrrecs d’aquesta”

Però la guerra entre Foment i la CEOE està servida. Fonts del sector asseguren que Gay de Montellà ha deixat entreveure les seves intencions de presentar una candidatura per presidir la CEOE, cosa que no ha agradat a tothom. Si finalment fos així, Montellà s’enfrontaria a Antonio Garamendi, vicepresident de la CEOE i president de Cepyme -la gran patronal de les pimes espanyoles-, qui de moment té la gran majoria de suports per prendre el relleu de Rosell. A més, Garamendi compta amb el suport públic de l’actual president Rosell i gran part de l’empresariat espanyol.

De totes maneres, no se sap del cert si Gay de Montellà realment té intencions de disputar-se el lloc amb Garamendi o si simplement “mareja la perdiu”, com diuen fonts del sector. “El que és clar”, asseguren fonts de Foment, “és que Montellà es resisteix a convocar eleccions a Foment abans que a la CEOE per mantenir influència a la patronal espanyola i anar com a president quan es reparteixin els càrrecs d’aquesta”, cosa que critiquen.

Gay Montellà Sergi Alcàzar

Gay de Montellà en una compareixença de Foment. Foto: Sergi Alcàzar

Volem que hi hagi la màxima normalitat en el procés electoral de Foment"

“Volem que hi hagi la màxima normalitat en el procés electoral i esperem que dilluns en el comitè se’n parli”, assegura Baldiri Ros. El procés habitual és que les patronals territorials facin les seves eleccions, i es vagi a les eleccions de la CEOE amb les cúpules renovades. “No tindria cap sentit que votés a la CEOE amb un president de Foment sortint”, i a més, “es tracta de no condicionar l’elecció de Foment en funció dels resultats a la CEOE”, explica Ros. És a dir, en el remot cas que la CEOE faci eleccions abans que la patronal catalana, la nova cúpula de la CEOE es veurà obligada a incorporar representants catalans amb el mandat caducat.

Davant d’aquesta conjuntura, els principals gremis i associacions de Foment també han començat a demanar públicament que se celebri l’assemblea a la patronal catalana abans que a l'estatal. “Nosaltres entenem que si la CEOE ha de fer eleccions, les territorials les han de celebrar abans per presentar-se amb les noves juntes a l’assemblea de la patronal estatal”, assegura el president de les Indústries Càrniques, Josep Collado, en declaracions a El Nacional. Per la seva banda, Llansó també posa èmfasi al fet que “cal fer-ho així perquè el president de Foment tingui opcions de participar a les eleccions de la CEOE”, perquè que ho faci un president que marxa “no té sentit”.

Com aquests, són moltes les organitzacions de Foment que s'han alçat a favor d'unes "eleccions immediates" per posar fi a un possible desenllaç "fora del normal", que podria acabar en conflicte dins de les organitzacions empresarials.