La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat en declaracions a El Món a Rac1 que l’executiu de Pedro Sánchez té la intenció de revertir el decret que va facilitar la sortida d’empreses i el canvi de la seu social després de la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre.

En aquest sentit, Calvo ha assenyalat que després de l’1 d’Octubre les empreses “van marxar de Catalunya per la inseguretat viscuda”, però que el PP “va fer una destrossa important a l'economia catalana amb el decret de les empreses". Per això ha volgut defensar el tarannà dialogant de l’actual Govern espanyol llançant un missatge a les empreses: “Catalunya és un espai segur”.

Per tot plegat, la vicepresidenta ha insistit que és intenció de l’executiu de Pedro Sánchez “revertir” el decret que va facilitar la sortida d’empreses.

Aquest anunci arriba en paral·lel a l’acord entre el PSOE i Podemos perquè la formació de Pablo Iglesias doni suport a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2019, una entesa que, de tota manera, necessita el suport d’altres formacions. En aquest sentit, Calvo ha anunciat que avui mateix té previst trobar-se amb la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Calvo ha admès que demanarà suport del grup del PDeCAT al Congrés per aprovar els pressupostos.

Missatge a les empreses

Calvo defensa que volen llançar un "missatge" a les empreses perquè confiïn a tornar a Catalunya perquè hi ha "diàleg i relació lleial i estable" amb la Generalitat, i això ha de donar "crèdit i tranquil·litat" perquè es tracta d'un "espai segur". "El govern d'Espanya té clar que cal treballar per un marc d'estabilitat i seguretat", ha manifestat.

"Ara ja no es donen les condicions per a la sortida d'empreses; una mostra d'això és que cada vegada que venim a Catalunya ens reunim amb representants", ha manifestat la vicepresidenta, que reconeix que la situació de fa un any va generar "inseguretat" en les empreses, però considera que aquest escenari ja ha quedat superat. Per això derogaran el decret que va impulsar el PP per aplanar el camí a les empreses que volien sortir de Catalunya.

El 6 d'octubre del 2017 el govern espanyol —en mans del PP— va publicar al BOE el decret llei que permetia a les empreses canviar la seu social sense necessitat del vistiplau de la junta d'accionistes. Aquesta mesura va aplanar el camí a les grans empreses per poder-se traslladar fora de Catalunya.