Després de triplicar els beneficis durant el primer trimestre del 2022, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha assegurat, en una roda de premsa, que la invasió russa d'Ucraïna tindrà una afectació directa mínima en l'activitat del banc i que les indirectes encara estan per veure, però que segur que seran inferiors a les que va provocar la covid i molt menors de les que es van anticipar fa un parell d'anys que s'anticipaven per la covid, ja que, segons ha assegurat el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, la incertesa no és suficient al voltant de la guerra. 

En aquesta línia, González-Bueno ha comentat que les previsions per a Espanya segueix tenint unes bones previsions de creixement del PIB que tot i que són menors que abans de l'inici de la guerra, segueixen sent d'entre un 4 i un 5% i que, per tant, ajuden a recuperar l'activitat econòmica prèvia a la pandèmia de la covid. En general, des del Sabadell asseguren que la situació, en tots els aspectes és molt millor a les portes d'una crisi que es podria allargar que la de fa deu anys durant la crisi financera. 

Pel que fa als tipus d'interès, els dos dirigents del banc han comentat que sí que és cert que hi ha una certa incertesa al respecte, però que l'avançament de la inflació sembla inevitable que a l'estiu el Banc Central Europeu pugi els tipus a l'estiu i també durant el 2023. Vista la situació han comentat que no queda més remei tipus interès que adaptar-se a la nova estructura de tipus d'interès. En aquesta línia González-Bueno ha recordat que tot plegat repercutirà positivament en els comptes de resultats dels bancs, tot i que es notarà amb més intensitat l'exercici que ve.

 

El temps ens està donant la raó

González-Bueno també s'ha pronunciat sobre la fusió fallida amb el BBVA, sobre la que ha afirmat que el temps està donant la raó a la decisió que va prendre el consell d'anar en solitari sense fusionar-se amb el BBVA, amb qui van desestimar l'operació a la fi de 2020: "Aquest període l'hem vist amb molta satisfacció". El conseller delegat del Sabadell ha afegit que "estem centrats en que les coses funcionin. No ens estem distraient amb aventures de venda ni de compra. El temps està donant la raó a una decisió prèvia, que va ser la del consell. Està demostrant que aquest banc està tenint futur de resultats i compleix la funció perquè hi hagi competència en tots els mercats i territoris d'Espanya".

Sobre TSB, la filial britànica del grup, González-Bueno ha dit que estan molt satisfets amb la seva evolució i que no es plantegen cap activitat corporativa, com ja fa molts trimestres que assegura, perquè funciona molt bé i cada vegada millor, ja que ha tancat amb un benefici net de 25 milions d'euros en el primer trimestre, amb una contribució al grup de 19 milions.

Triplicar resultats

Pel que fa estrictament als resultats de l'entitat durant els primers tres mesos de l'any, el Banc Sabadell ha triplicat el seu benefici guanyant un total de 213 milions d'euros, davant els 73 milions del mateix període de l'any anterior, un increment del 191,9% que s'explica per la millora dels marges de l'entitat i per l'ajustament de costos, fet que ha provocat les paraules de satisfacció de González-Bueno al respecte, encara que ha recordat que l'ajustament de costos només ha representat una millora de 16 milions d'euros respecte als beneficis finals del grup. La filial britànica, TSB, va tenir una contribució positiva per cinquè trimestre consecutiu als comptes del grup, i de gener a març va aportar 19 milions d'euros al benefici del grup, davant els 2 milions del mateix període de l'any anterior.

Segons ha comunicat aquest dijous l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor borsari, el marge recurrent del grup, que suma el marge d'interessos i les comissions una vegada descomptats els costos recurrents, va assolir els 491 milions, un 20,9% més que fa un any. El marge d'interessos, que reflecteix l'evolució del negoci típicament bancari, va aportar 858 milions, un 3% més, mentre que les comissions van generar 359 milions, un 5% superior, de manera que els ingressos del negoci bancari van assolir els 1.217 milions entre gener i març, un 3,6 % més que fa un any.

Quan al marge brut, que mesura la relació entre ingressos i costos financers, es va situar en 1.285 milions, un 4,5% superior al de fa un any. En canvi, els costos recurrents es van reduir un 5,6% interanual, fins als 726 milions, gràcies als estalvis en despeses de personal i a la retallada de despeses generals. Al tancament del primer trimestre de l'any el grup comptava amb 18.985 empleats, un total de 2.467 menys que fa un any, mentre que el grup Banc Sabadell sumava una xarxa de 1.594 oficines, 407 menys que en el primer trimestre de 2021.