Banc Sabadell va tancar el 2021 amb un benefici net atribuït de 530 milions d'euros, xifra que suposa un gran augment dels beneficis si ho comparem amb els 2 milions d'euros de benefici que va registra el grup l'any passat. Sense tenir en compte TSB, la filial britànica del Sabadell, el benefici net atribuït se situa en 412 milions a tancament d'any, un 85,7% superior a l'aconseguit a l'exercici anterior. Aquesta dada és realment bona pel banc, ja que TSB ha passat de perdre més de 200 milions a aportar més de 100 en poc més d'un any. El banc ha destacat que ha anticipat un any l'objectiu de rendibilitat el seu pla, gràcies al bon comportament del banc a nivell intern i una millor situació econòmica de la qual preveiem fa vuit mesos que els ha permès tancar l'any amb un ROTE del 5%, i preveu que el 2022 se situï per sobre del 6%. El marge recurrent ha augmentat un 12,6% interanual i un 3,6% respecte al tercer trimestre. El marge d'interessos ha augmentat un 0,8%, fins als 3.425 milions, basat principalment en el creixement de volums, mentre que en el trimestre disminueix un 1,6% per la menor aportació de la cartera de renda fixa i assoleix els 863 milions d'euros. Les comissions netes s'han situat en 1.468 milions d'euros, fet que representa un creixement del 8,7% interanual "pel bon comportament de les comissions de gestió d'actius, així com de serveis". En el trimestre s'incrementen un 10,1% impulsats per l'estacionalitat i el creixement dels fons d'inversió. A més, el banc també ha anunciat que el Consell d'Administració ha aprovat el pagament d'un dividend en efectiu de 0,03 euros per acció, fet que suposa un pay-out del 31,8% sobre els resultats del 2021. Aquest acord serà sotmès a ratificació a la propera Junta General d'Accionistes.

Quant als ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes), es van obtenir els 4.893 milions, un 3% més en termes interanuals, i respecte al trimestre anterior el creixement va ser de l'1,8%. Els costos recurrents es van situar en els 2.988 milions d'euros, la qual cosa es tradueix en un 2,3% menys respecte a l'any anterior per la millora en despeses de personal a Espanya i de despeses generals en TSB; els costos totals van ascendir a 3.307 milions d'euros i van disminuir un 4,4% l'any. En el quart trimestre, els costos totals baixen després dels 301 milions extraordinaris destinats a finançar el pla d'eficiència en el tercer trimestre, que suposarà uns estalvis anuals de 130 milions d'euros a Espanya i el 2022 es donarà un 85% de l'estalvi en costos total, 110 milions.

​Un dels aspectes a destacar de l'any del Sabadell, i que ha destacat el seu conseller delegat, César González-Bueno, en roda de premsa és que al llarg del 2021 el banc va portar a terme un gran nombre d'iniciatives per a la transformació de l'entitat a Espanya a fi d’incrementar l'experiència de client, millorar l'eficiència i la rendibilitat. Així, en banca retail s'han implementat els processos 100% digitals per a la contractació de préstecs personals, comptes i targetes; s'ha millorat l'oferta de préstecs al consum preconcedits; i s'ha dut a terme la primera fase del desplegament de gestors comercials especialistes en hipoteques, assegurances i estalvi-inversió. A Banca d'Empreses s'han introduït nous serveis de valor afegit en TPV i s'ha desenvolupat una oferta sectorial específica adreçada a onze segments i sectors d'activitat diferenciats.

Comportament del crèdit

El crèdit viu va arribar els 154.912 milions d'euros,10.862 milions Ex TSB, i el creixement de la inversió va ser del 6,7% interanual pel bon comportament de tots els segments a Espanya, així com l'increment de la cartera hipotecària de TSB. La producció hipotecària va assolir els 1.369 milions d'euros en el trimestre, un 5% més en termes interanuals. Al Regne Unit va ser de 2.169 milions de lliures en el trimestre, un 56% més que en el mateix període de l'any anterior, el que suposa per al TSB la millor dada de producció hipotecària de la seva història. Quant als recursos de clients en balanç, es van situar en els 162.020 milions d'euros --119.242 milions Ex TSB-- i van augmentar un 7,5% interanual, 5,9% Ex TSB, mentre que en el trimestre va ser de 2,6%, 2,4% Ex TSB. Els recursos de clients fora de balanç van totalitzar 41.678 milions d'euros i van augmentar un 9,5% interanual per l'augment de subscripcions netes de fons d'inversió, mentre que en el trimestre es mantenen estables "malgrat la venda de BancSabadell d'Andorra"; aïllant aquest impacte, el creixement anual se situa en l'11,6% i al trimestre creix el 2,1%.

Els actius problemàtics, per la seva part, van totalitzar 7.565 milions d'euros, dels quals 6.203 milions són préstecs dubtosos i 1.362 milions actius adjudicats. La cobertura d'actius problemàtics es va situar en el 53,1%, sent la cobertura de préstecs dubtosos (estada 3) amb el total de provisions del 56,3% i del 38,2% per als actius adjudicats situant-se la ràtio de morositat en el 3,65%. El cost del risc del crèdit va disminuir i es va situar en 49pb a tancament de l'exercici 2021, 2pb inferior al trimestre anterior i va millorar en 37pb la comparativa interanual.

TSB torna a aportar en positiu

Un dels aspectes més destacats del compte de resultats del Sabadell és l'aportació positiva de TSB, que ha conclòs l'exercici 2021 amb una contribució de 118 milions d'euros, respecte a les pèrdues de 220 milions del 2020, pel creixement del marge bàsic i pels costos i dotacions menors. Aquesta xifra suposa un 22,3% dels resultats consolidats del grup, en línia amb el pes del seu capital sobre el capital total del grup, i la filial britànica encadena el quart trimestre consecutiu en positiu. En el trimestre, la contribució als comptes del grup és de 36 milions d'euros. TSB obté un benefici net individual de 130 milions de lliures el 2021. El marge d'interessos puja a 869 milions de lliures en tancar l'exercici i augmenta un 10,5% pel fort creixement de volums d'hipoteques durant  l'any. Les comissions netes creixen un 20,8% interanual i pugen a 104 milions de lliures, per comissions de serveis més elevades, en especial de targetes. Les despeses d'explotació se situen en 770 milions de lliures i baixen un 4% interanualment. El marge recurrent totalitza 203 milions de lliures, respecte a 69 milions de lliures de l’any anterior.

En aquest sentit, durant la roda de premsa González-Bueno ha tornat a instituir que de moment, ni a curt ni a llarg termini, el Sabadell s'està plantejant cap venda de TSB, és més ha assegurat que el banc català no entrarà en cap mena d'operació corporativa en els pròxims mesos, en aquest sentit ha sentenciat que "TSB va bé" i que actualment és un negoci satisfactori que consumeix el mateix que aporta i que estan encantats amb la seva recuperació. De fet, ha recordat que l'única venda que es va produir l'any passat va ser la de Banc Sabadell d'Andorra perquè no tenia cap mena de sinergia amb el grup i no els interessava mantenir la inversió. 

"Continuem avorridíssims en el sentit que continuem repetint exactament el mateix, que no estem contemplant l'inici de cap procés ni de cap operació corporativa. No estem implicats en cap situació que pugui portar a canvis", ha assegurat González-Bueno. El directiu ha ressaltat que el mandat del consell d'administració de Sabadell és millorar la qualitat del servei als clients i augmentar la rendibilitat del banc. S'ha referit específicament a una potencial sortida de la filial britànica TSB del grup per a postil·lar que no té cap certesa que vagi a succeir, i ha descartat a més la possibilitat de vendre el negoci de banca privada, que té intenció de potenciar. Banc Sabadell va tancar 2021 amb un benefici net atribuït de 530 milions d'euros, enfront dels 2 milions d'euros de 2020, anticipant un any l'objectiu de rendibilitat el seu pla, després de tancar amb un ROTE del 5%, i amb la previsió de situar-la en 2022 per sobre del 6%. "Estem molt bé, estables, millorant les coses, i aquesta estabilitat és una de les causes del bon progrés de l'activitat", ha insistit.

No hi haurà més retallades de personal

Un dels temes que també ha centrat l'atenció durant la roda de premsa ha estat el de les retallades de personal i oficines i, en aquest sentit, el conseller delegat del Sabadell ha recordat que el banc ja ha retallat en un 25% les seves oficines i en un 22% la seva plantilla en poc més d'un any i ha descartat un nou ajust en aquest sentit. "No té sentit contemplar en aquest moment cap esforç addicional, ara estem enfocats en el creixement del balanç i la rendibilitat", ha assegurat. Sobre la campanya duta a terme en les últimes setmanes per la qual el govern espanyol ha instat la banca a oferir una major atenció a les persones majors, el conseller delegat ha reconegut que la digitalització, encara que ofereix "grans avantatges" per al conjunt de la societat, "obliga" a la banca i a la resta de sectors a estar més pendents dels qui tenen menor capacitat d'adaptació a les noves tecnologies. González-Bueno ha apuntat a la necessitat que les entitats financeres i la resta d'actors tinguin "una gran sensibilitat", però ha explicat que Sabadell no posarà en marxa cap acció concreta per al tracte més personal als majors pel fet que, si escau, el banc compta amb aquesta sensibilitat des d'abans de la campanya i el que està fent és insistir que la seva xarxa atengui adequadament els clients i els ofereixi facilitats i suport. "El que estem fent és un esforç a mantenir les caixes avançades i continuem tenint en algunes regions autobusos que circulen recollint i repartint efectiu per a facilitar aquesta activitat i aquesta presència rural", ha detallat.