Banc Sabadell ha triplicat el seu benefici en el primer trimestre d'aquest 2022 en guanyar 213 milions d'euros, davant els 73 milions del mateix període de l'any anterior, un increment del 191,9% que s'explica per la millora dels marges de l'entitat i per l'ajustament de costos. La seva filial britànica, TSB, va tenir una contribució positiva per cinquè trimestre consecutiu als comptes del grup, i de gener a març va aportar 19 milions d'euros al benefici del grup, davant els 2 milions del mateix període de l'any anterior.

Segons ha comunicat aquest dijous l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor borsari, el marge recurrent del grup, que suma el marge d'interessos i les comissions una vegada descomptats els costos recurrents, va assolir els 491 milions, un 20,9% més que fa un any. El marge d'interessos, que reflecteix l'evolució del negoci típicament bancari, va aportar 858 milions, un 3% més, mentre que les comissions van generar 359 milions, un 5% superior, de manera que els ingressos del negoci bancari van assolir els 1.217 milions entre gener i març, un 3,6 % més que fa un any.

Quan al marge brut, que mesura la relació entre ingressos i costos financers, es va situar en 1.285 milions, un 4,5% superior al de fa un any. En canvi, els costos recurrents es van reduir un 5,6% interanual, fins als 726 milions, gràcies als estalvis en despeses de personal i a la retallada de despeses generals. Al tancament del primer trimestre de l'any el grup comptava amb 18.985 empleats, un total de 2.467 menys que fa un any, mentre que el grup Banc Sabadell sumava una xarxa de 1.594 oficines, 407 menys que en el primer trimestre de 2021.

Els efectes del pla d'eficiència

El conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, ha assegurat en un comunicat que el banc engega el 2022 "millorant tots els marges i continuant amb la millora de la reducció de costos després de l'acabament del pla d'eficiència". "Tanquem un bon trimestre per a Banc Sabadell i estem en línia de complir tots els nostres objectius marcats per a aquest any", ha afegit, mentre que el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, ha ressaltat el creixement del marge recurrent, els "nivells estables de morositat" i la millora "substancial" de les ràtios de capital del banc.

En aquest sentit, l'entitat ressalta que la seva rendibilitat financera (ROTI) es va situar en el primer trimestre de l'any en el 6,5%, per sobre del previst en el pla estratègic. Així mateix, la ràtio de capital CET1 fully loaded, que mesura la solvència incorporant totes les exigències del regulador, es va incrementar fins al 12,45%, 27 punts bàsics més que el trimestre anterior.

Beneficis de TSB

La filial britànica del Banc Sabadell, TSB, ha aportat va aportar 19 milions d'euros al benefici del grup durant el primer trimestre de 2022, davant els 2 milions del mateix període de l'any anterior. El consell d'administració de TSB ha elegit conseller delegat de l'entitat a Robin Bulloch, que portava al capdavant de l'entitat de forma interina des de desembre de 2021. TSB ha aconseguit fins al mes de març un creixement del marge d'interessos del 10,1% interanual, mentre que les comissions netes van augmentar un 9,7% interanual.

Crèdit i hipoteques

El crèdit viu del conjunt del grup va assolir al tancament del primer trimestre de l'any els 154.742 milions d'euros. El banc precisa en un comunicat que la producció hipotecària es va mantenir estable a Espanya, amb 1.261 milions en el primer trimestre, mentre que el crèdit al consum va augmentar un 11% interanual, fins als 371 milions. Els actius problemàtics van totalitzar 7.508 milions al tancament del trimestre, dels quals 6.210 milions corresponen a préstecs dubtosos i 1.299 milions a actius adjudicats, mentre que la ràtio de morositat es va situar en el 3,66%.

Els recursos de clients en balanç van sumar 161.316 milions, un 4,9% més en termes interanuals, mentre que els recursos fora de balanç, que inclouen fons d'inversió o plans de pensions, per exemple, van obtenir 40.624 milions, un 2,9% més, per l'augment de subscripcions netes a fons d'inversió. Així doncs, els actius totals del grup van ascendir al tancament de març a 253.256 milions, un 3,4% més en termes interanuals.

Per continuar impulsant el seu negoci, Banc Sabadell va anunciar recentment el llançament del seu primer compte 'online', gratuït i sense requisits de vinculació, destinada exclusivament a nous usuaris. D'aquesta forma, segueix així la línia d'altres entitats espanyoles, com el Santander, CaixaBank o BBVA, que ofereixen des de fa temps la possibilitat d'obrir un compte de forma totalment digital, a través d'un dispositiu mòbil.