Els expedients de regulació d'ocupació (ERO) al sector bancari no s'aturen. Si a la primavera van ser el BBVA i CaixaBank, aquesta tardor serà el torn del Banc Sabadell, segons ha avançat Nació Digital i han confirmat a aquest diari fonts del banc. 

Des d'avui mateix ja s'ha obert el procés de negociació de l'ERO amb els sindicats amb la primera reunió. Per tal d'arribar a un acord amb els treballadors, el banc i els sindicats no s'han fixat, de moment, cap termini i aniran reunió a reunió, de fet, la pròxima serà dijous, quan  l'entitat presentarà als sindicats l'abast d'aquest nou expedient a la plantilla del Sabadell, que actualment compta amb uns 15.000 treballadors, i el calendari previst.

Aquest nou ERO del Sabadell inclourà un mecanisme de prejubilació, un de baixes incentivades i un pla de recol·locació per sobre dels estàndards de mercat, tal com ja van fer CaixaBank i el BBVA en els seus plans presentats enguany. 

CCOO, en contra de l'ERO

Poc després que el Sabadell hagi comunicat oficialment la posada en marxa de l'ERO, Comisions Obreres ha mostrat la seva total oposició al procés i avisa que no "ho posarem fàcil, com ho hem fet a la resta d'entitats".

A més, el sindicat considera que no hi ha raons per plantejar un ERO, ja que durant aquest any hi ha hagut més de 200 noves contractacions, "senyal que és necessària més plantilla, tal com CCOO ha estat denunciant des de fa molt de temps". Alhora, recorden que el banc ja va portar a terme una reducció de plantilla durant el primer trimestre, amb més de 1.800 sortides.

 Els motius del sindicat no acaben aquí, ja que també consideren que per a l'ERO "no concorren causes econòmiques", recordant que el Sabadell va tancar el primer semestre del 2021 amb un benefici net atribuït de 220 milions d'euros i preveu pagar un dividend del 30% del benefici. CCOO també considera que per a l'ERO tampoc concorren ni raons tècniques, ni causes productives ni organitzatives.

Més sortides

Finalment, el Sabadell no ha pogut evitar acabar presentant un ERO malgrat els seus esforços. De fet, des de principi d’any, el banc ja ha rebaixat la seva plantilla en més de 2.000 treballadors. La sortida més voluminosa va ser durant el primer trimestre, quan es va donar llum verda a la sortida de fins a 1.817 treballadors arreu de l'Estat. 

En aquella ocasió, la majoria de sortides van ser prejubilacions i baixes voluntàries i va complir amb les expectatives de reduir la plantilla en 1.800 treballadors, un objectiu que el banc es va marcar en el marc del seu pla d'eficiència i digitalització després de trencar les negociacions sobre la fusió amb el BBVA.

A més, durant el maig el banc dirigit per Josep Oliu va activar un pla voluntari de prejubilacions que podria arribar a afectar al voltant de 500 treballadors durant aquest 2021. Segons van assegurar els sindicats, aquests programes són habituals al banc cada any.

Pla estratègic

Actualment, el Sabadell es troba enmig d'un gran pla estratègic per als pròxims tres anys en què preveu assolir, el 2023, un benefici d'uns 670 milions d'euros a través de la potenciació del seu negoci de banca d'empreses, tot mantenint les seves filials a Mèxic i al Regne Unit, digitalitzant completament el negoci al detall i seguint amb el pla de reduir costos.

El pla elaborat pel conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, posa el focus en el mercat espanyol i la millora de la rendibilitat, que s'estima que se situarà per sobre del 6% al final del període, partint del 0% de tancament de 2020.

Segons va assegurar el mateix González-Bueno durant la presentació del pla, "aquest pla estratègic es desenvolupa en un termini relativament curt —tot just dos anys i mig— i planteja uns objectius realistes basats en les fortaleses de Banc Sabadell. Amb això, assentarem unes bases sostenibles i sòlides que ens permetran continuar augmentant la rendibilitat i el valor de la franquícia".