BBVA i Banc Sabadell han decidit donar per finalitzades les converses sobre una possible fusió en no assolir un acord sobre l'equació de canvi. Així ho han comunicat ambdues entitats en sengles fets rellevants remesos a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

D'aquesta manera, 11 dies després de confirmar a l'organisme supervisor que mantenien contactes per a una possible integració, ambdues entitats comuniquen que desestimen dur-la a terme.

Banc Sabadell ACN

Una oficina del Banc Sabadell en Barcelona / ACN

En concret, segons la informació remesa a la CNMV, després de confirmar el 16 de novembre contactes amb BBVA per analitzar una possible fusió, el consell d'administració de Banc Sabadell "ha decidit donar per finalitzades les converses en no haver assolit les parts un acord sobre l'eventual equació de canvi de les accions d'ambdues entitats".

Del seu costat, BBVA ha comunicat al supervisor que "les converses en relació amb una potencial operació de fusió amb el Banc de Sabadell han acabat sense que s'hagi arribat a un acord".

A més, fonts consultades per EFE, també apunten a possibles desavinences en el repartiment de poder com a motiu per no haver arribat a un acord. 

El segon banc d'Espanya

Així, es cancel·ln els plans de conformar el segon banc d'Espanya, amb actius al país de 596.481 milions d'euros (403.527 milions de BBVA i 192.954 milions de Sabadell), situant-se immediatament per darrere de la nova CaixaBank després de la seva fusió amb Bankia (ambdues entitats sumeixin 625.115 milions d'actius a Espanya amb dades de setembre de 2020) i deixant a Santander en tercera posició.

L'entitat resultant de l'eventual operació hauria comptat amb 4.225 oficines a Espanya (2.521 de BBVA i 1.704 de Sabadell) i amb 45.866 empleats (29.475 de BBVA i 16.391 de Sabadell), un elevat volum que hauria permès generar sinergies reduint costos.

En total, i amb dades del tercer trimestre de 2020, l'entitat resultant de la fusió entre BBVA i Banc Sabadell hauria donat lloc a un grup amb actius globals de 963.108 milions d'euros (727.014 milions de BBVA i 236.094 de Sabadell), un total de 9.769 oficines en les geografies en les quals opera (7.565 de BBVA i 2.204 de Sabadell) i 148.028 empleats.

Les negociacions entre ambdues entitats van transcendir després que BBVA anunciés el dia 16 de novembre la venda de la seva filial als Estats Units a PNC per un preu d'aproximadament 11.600 milions de dòlars (9.700 milions d'euros) en efectiu.

Recompra d'accions "relavante"

En aquell moment, el president de l'entitat, Carlos Torres, i el seu conseller delegat, Onur Genç, van informar de la intenció de dur a terme una recompra d'accions "rellevant" amb l'excés de capital derivat de la venda de la seva filial dels Estats Units, mentre no descartaven dedicar una part a emprendre una possible operació de consolidació.

Aquell dia, les accions de BBVA van experimentar una forta pujada del 15,25%, però les del Sabadell es van catapultar un 24,59%, amb el que el mercat descomptava que seria el banc d'origen català qui participés en la hipotètica operació de consolidació. Instants després, ambdues entitats confirmaven les converses tendents a una possible fusió.

Va ser el CEO de BBVA, Onur Genç, qui dies després llançava una gerra d'aigua freda sobre les expectatives del mercat davant de l'eventual operació, en afirmar que no podia donar-se per segur que es materialitzés, i que l'entitat comptava amb diferents opcions estratègiques sobre la taula, la qual cosa va propiciar que els títols de Sabadell reaccionessin a la baixa.

En la jornada de dijous, els títols de Banc Sabadell van encapçalar els descensos de l'Ibex amb una caiguda del 5,41% en Borsa, el que presagiava que l'operació no anava per bon port i que podia desestimar-se d'un dia per l'altre.