Europa respira alleugerida, però no massa. Aquest dijous s'havia convertit en un dia D energètic pel continent europeu, ja que el gasoducte Nord Stream 1, propietat de l'empresa russa Gazprom, que feia dies que estava aturat per obres de manteniment, ha reactivat el seu flux de gas cap Alemanya. Es tracta d'un subministrament de gas fonamental pel país europeu, malgrat que, per extensió, tenia a tot el continent amb l'ai al cor. Però, per què? La possibilitat que les tensions amb Rússia per la seva invasió a Ucraïna portessin al Kremlin a tallar l'aixeta del gas com a xantatge ha estat planant d'ençà que van començar les obres. Tanmateix, és una celebració amarga perquè per ara el gasoducte està funcionant al 30% de la seva màxima capacitat, segons ha confirmat Klaus Müller, president de l'Agència de la Xarxa Federal per a la Digitalització, la Neutralitat Climàtica i la Resiliència d'Alemanya. 

Des de l'11 de juliol el gasoducte Nord Stream 1 està aturat per tasques de manteniment, les obres ja estaven planejades de mesos enrere, però el context polític ha canviat profundament. El terç del gas que consumeix Alemanya prové del subministrament rus i aquest gasoducte és la seva principal porta d'entrada. Aquestes xifres justifiquen les preocupacions del govern alemany, que ja havia hagut d'afrontar retallades en el subministrament per part de Rússia anteriorment. Les retallades es van produir justament després de la invasió russa a Ucraïna, malgrat que l'empresa russa la va justificar al·legant problemes tècnics. 

Finalment, aquest dijous al matí, les pors d'Alemanya s'han dissipat lleugerament, però no pas del tot. Ni pel país germànic ni per la resta de la Unió Europea, que pateix pel "xantatge" del Kremlin amb el gas rus, com ho ha definit la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen. La venjança per les sancions europees a les accions russes pot comprometre el subministrament de gas, fet pel qual la Unió ja s'està preparant i el passat dimecres va anunciar mesures com la reducció d'un 15% el consum de gas en tota la UE.

mapa gas europa maria lopez moya
Mapa de l'abastiment del gas a Europa / María López Moya

El periple de la turbina

La gran excusa que hagués justificat que Gazprom no obris l'aixeta del gas rus cap Alemanya era una peça clau: una turbina. Des de feia dies que aquesta peça clau estava desapareguda del mapa. Fa menys de 24 hores, Gazprom remarcava que "encara no ha rebut cap document oficial de Siemens que permetria el lliurament del motor de la turbina gasística". L'empresa russa al·legava que aquest era el seu principal impediment per complir amb el seu compromís de reactiva el flux de gas. 

Tanmateix, la companyia russa no va deixar escapar la situació per culpar a les sancions europees de la situació amb la turbina. En un comunicat, afirmaven que  "l'actual règim sancionador imposat pel Canadà i la Unió Europea" impedia l'enviament a temps d'aquesta peça clau. Finalment, les sancions no han impedit que arribés la turbina que feia només unes hores Gazprom jurava que no tenia.