La multinacional britànica Rolls-Royce Holdings, que fabrica sobretot motors per avions, ha anunciat aquest dijous l'acomiadament d'uns 4.600 treballadors durant els propers dos anys com a part d'un pla de reestructuració de l'empresa.

En un comunicat remès a la Borsa de Londres, Rolls-Royce va indicar que l'objectiu d'aquest pla és reduir costos estimats en 400 milions de lliures (452 milions d'euros) a l'any.

En la nota, la companyia ha precisat que, del total, 1.500 llocs de treball seran suprimits a finals d'aquest any, mentre que hi haurà més retallades el 2019 i la mesura quedarà completa a mitjans de 2020.

Les retallades afecten principalment al personal del Regne Unit, va agregar la firma, que busca reduir el nombre de càrrecs directius, encara que també hi haurà acomiadaments al sector d'enginyeria. El conseller delegat de l'empresa, Warren East, ha dit avui que Rolls-Royce ha fet progressos en "millorar les operacions i enfortir el lideratge" i va reconèixer que disposar una supressió de llocs de treball "mai és una decisió fàcil".

"Però hem de crear una organització comercial que és líder al món. Per a això, estem canviant fonamentalment la forma en què treballem", ha afegit. Rolls-Royce busca generar un "creixement rendible". L'empresa té uns 55.000 empleats a tot el món, dels quals 26.000 són al Regne Unit, especialment a la ciutat de Derby, al nord d'Anglaterra.

Aquesta retallada de llocs de feina és la més important que anuncia Rolls-Royce des de l'any 2001, quan l'empresa va decidir la reducció d'uns 5.000 llocs de feina. El sindicat del sector, Unite, el més important del Regne Unit, ha admès avui que es tracta d'una notícia inquietant per als treballadors i per a les seves famílies.

Impacte internacional

"Hi ha un perill real que Rolls-Royce retalli molt ràpid i de manera profunda amb aquests acomiadaments, que al final perjudiquin el funcionament de l'empresa i perdi (personal amb) experiència i coneixements vitals", ha assenyalat l'assistent de la secretària general d'Unite, Steve Turner.

En la nota, Rolls-Royce precisa que des de 2010 ha invertit uns 11.000 milions de lliures (12.430 milions d'euros) en investigació i desenvolupament i en instal·lacions modernes.

Rolls-Royce té clients a més de 150 països, consistents en 400 aerolínies, 160 forces armades, 4.000 clients del sector de la marina i més de 5.000 clients del sector energètic i nuclear. Els ingressos anuals de l'empresa es van situar el 2017 en uns 15.000 milions de lliures (16.950 milions d'euros).