L'expresident de Bankia Rodrigo Rato ha insistit avui que el Banc d'Espanya coneixia "les tripes" de l'entitat ja que "tenia quinze persones allà", i ha assegurat que si es va integrar Bancaja va ser per "instrucció" expressa de l'organisme.

L'Audiència Nacional ha reprès avui dimarts el judici per presumpta estafa a inversors y falsedat comptable en la sortida a borsa a la cúpula de Bankia. El primer a ser interrogat ha estat Rodrigo Rato, per a qui la fiscalia anticorrupció demana cinc anys de presó. Rato ha recalcat que en el gairebé any i mig que va ser al capdavant de Bankia, mai no va tenir constància que el Banc d'Espanya dubtés dels "treballs tècnics" realitzats per l'entitat.

La primera part de l'interrogatori ha girat entorn del procés d'integració de les set caixes d'estalvi que van donar lloc a Bankia, Bancaja, Caixa de les Canàries, Caixa Àvila, Caixa Laietana, les de Segòvia i La Rioja, i Caja Madrid, de la qual va ser president des de gener de 2010, i al qual va anar "exclusivament" per tenir capital, en no existir una altra alternativa.

Sobre això, Rato, en to irat i amb continus retrets a la fiscal Carmen Launa, ha assegurat que l'entrada de Bancaja a la fusió freda o SIP va venir determinada per una "instrucció" del mateix Banc d'Espanya. En aquest sentit, ha relatat que "les instruccions, els diners i el control" de l'esmentada integració, van ser "dissenyades" pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), partidari, igual que el Banc d'Espanya, de comptar amb l'entitat valenciana per al SIP ja que "era bo una fusió més gran".