El judici per les irregularitats en la sortida a la borsa de Bankia ha començat a l'Audiència Nacional passades les 11 del matí, una hora més tard que no es preveia, amb tot l'antic consell d'administració de l'entitat assegut al banc dels acusats, amb l'expresident de l'entitat i exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato a primera fila.

Rato és el principal acusat en aquest judici i s'enfronta a la petició de presó més elevada. La Fiscalia Anticorrupció demana cinc anys de presó per un presumpte delicte d'estafa als inversors, mentre que les acusacions populars i particulars reclamen penes de fins a 12 anys i sis mesos.

6Judici cas Bankia. Rodrigo Rato Efe

L'expresident de Bankia compleix una condemna de quatre anys i mig de presó per un delicte d'apropiació indeguda pel cas de les targetes black. Comparteix el banc dels acusats amb José Antonio Moral Santín, Estanislao Rodríguez Posi, Francisco Baquero, Jorge Gómez Moreno i José María de la Riva, que també compleixen condemna per les targetes blackEn total hi ha 34 persones acusades.

Irregularitats 

La secció quarta de la sala penal, presidida per la jutge Ángela Murillo, jutja les presumptes irregularitats de la sortida a la borsa de l'entitat el 20 de juliol de 2011, per les quals la fiscalia, que només acusa els quatre antics administradors, demana cinc anys per a Rato per un presumpte delicte d'estafa.

El ministeri públic també atribueix aquest delicte a l'exvicepresident José Luis Olivas (quatre anys de presó), a l'exconseller José Manuel Fernández Norniella (tres anys) i a l'exconseller delegat Francisco Verdú (dos anys i set mesos). 

Ocultació de dades

La fiscalia creu que "es va ocultar" que el negoci ordinari de Bankia, heretat de les seves set caixes (Caja Madrid, Bancaixa, Caja de Canarias, Caixa Laietana, i les d'Àvila, Segòvia i La Rioja), no era viable en un entorn de crisi sense rebre ajudes, de manera que haurien actuat per obtenir "costi el que costi" els fons necessaris.

Per contra, considera que "els comptes del grup no són materialment falsos, ja que no vulneraven la normativa vigent en aquell moment i van complir amb les exigències del regulador", per la qual cosa descarta la falsedat comptable que sí que li atribueixen la resta d'acusacions, tant particulars com a populars.

Penes de fins a 12 anys

Segons aquestes acusacions, el fullet informatiu de l'operació de compra d'accions mostrava comptes que no reflectien la situació real de l'entitat i per això demanen fins a 12 anys de presó per als 31 exdirectius i multes milionàries per a Bankia, la seva matriu BFA i la firma auditora Deloitte.

Els acusats rebutgen les acusacions i sostenen que es disposava del "coixí" necessari per afrontar qualsevol deteriorament. Defensen que la reformulació dels comptes del 2011 -després de la sortida de Rato del banc i que va mostrar pèrdues de 2.979 milions- es va dur a terme a causa de la caiguda del valor dels actius en el repunt de la crisi econòmica.