Si ets un amant del cinema o de les sèries de televisió segur que en algun moment t'has topat amb algún producte futurista que inclou alguna mena de robots. Els exemples són moltíssims, Star Wars, Futurama, Blade Runner... o també Jo, robot, protagonitzada per Will Smith. En aquest últim exemple, com en molts d'altres, un dels robots humanoides es veu involucrat en un assassinat. Ara bé, serà realment així la robòtica del futur? Veurem robots humanoides caminant pels carrers de Catalunya? La resposta és no, tal com assegura Sergi Martin, director d'ABB Robòtica a la península Ibèrica, en una visita d'ElNacional.cat a la fàbrica de la companyia a Sant Quirze del Vallès. Per tant sí, la robòtica del futur no és com a Jo, robot, però com serà el que ens trobarem d'aquí a uns anys en el nostre dia a dia?

Sergi Martin ABB Robotics - Sergi Alcàzar
Sergi Martin, director d'ABB Robòtica / Foto: Sergi Alcàzar

De fet, més que de cara al futur podríem parlar pràcticament de la robòtica de demà, i és que Martin assegura que dins d'aquest sector de la ingenieria hi ha quatre subsectors que són pràcticament una realitat a les plantes i fàbriques de gran part del món. En primer lloc, trobem els robots amb intel·ligència artificial, que lluny de poder pensar per si mateixos, estan dotats de la capacitat per improvisar. És a dir si una peça arriba a una línia de muntatge en una posició diferent de la que està habituat el robot, aquest pot canviar-la de posició i efectuar la seva tasca sense necessitat d'aturar la línia. Al cap i a la fi, el que provoca això és una millora de la productivitat. En segon lloc, hi ha la robòtica col·laborativa, i tal com explica Martin és aquella que col·labora amb nosaltres per anar més de pressa. Aquest tipus de robots, que s'assemblen a braços humans i són de la mateixa mida, per exemple, són molt més barats i són ideals perquè les pimes millorin la productivitat.

Un altre factor important de la robòtica del futur és la connectivitat dels robots. Un clar exemple d'això el trobem a ABB robòtics mateix, ja que han desenvolupat un programa on hi ha connectats tots els robots de la companyia. Dins del programa les màquines poden compartir informació i es retroalimenten entre elles, a més també poden fer còpies de seguretat i permet veure l'evolució dels processos. A més, des de la central de la companyia poden arreglar el robot en remot en alguns casos. Tot plegat segueix la senda de la millora de la productivitat. Cal pensar que quan una part d'una cadena de muntatge deixa de funcionar, a vegades obliga a tancar aquella línia durant setmanes a l'espera que el robot estigui reparat, amb aquest nou mètode la velocitat de reparació és major. Per últim Martin ens comenta un nou paradigma dins del món de la robòtica i de les línies de producció amb la mòbil. Aquest nou concepte és variar les línies de producció tradicionals per transformar-les en illes de producció, per donar més dinamisme i flexibilitat a les fàbriques. 

La robòtica i el dia a dia

Sergi Martin ABB Robotics - Sergi Alcàzar
Sergi Martin / Foto: Sergi Alcàzar

Si sortim de les fàbriques i anem a les llars, la robòtica encara està molt lluny de ser una constant. De moment hem introduït alguns ítems com el robot aspirador o Alexa, però de moment només són petites coses. De fet, Martin assegura que per introduir del tot la robòtica a casa nostra encara falten certs punts de seguretat autònoma dels mateixos robots a més que, sent sincers, segurament si es comercialitzessin a gran escala al principi hi hauria certa manca de confiança. 

Ara bé, en el nostre dia a dia fem servir bastants més robots del que ens pensem. Quan demanem una cosa per internet i ens arriba l'endemà a casa és perquè hi ha hagut un robot optimitzant el procés d'última milla, ja que la logística comença a ser un sector molt optimitzat. En altres sectors, com la salut, també tenim gran presència de la robòtica i ara és francament inconcebible operar algú sense la participació d'un robot. 

ABB a Catalunya

Sergi Martin ABB Robotics - Sergi Alcàzar
Sergi Martin / Foto: Sergi Alcàzar

Si sentim que hi ha una empresa que es diu ABB i que es dedica a la robòtica la majoria de la gent pot no saber que és, pero és una empresa amb presència a Catalunya des de fa 40 anys. En un inici a la planta de Sant Quirze del Vallès s'hi fabricaven motors, però amb els anys s'ha anat reinventant fins a centrar-se en la robòtica, que ha provocat que augmenti la productivitat de la planta i es guanyi molt valor afegit amb més qualitat de feines. De fet, actualment podem dir que ABB és un líder global electrificació, robòtica, automatització i tecnologies de moviment industrial. De fet, la companyia és sueca i ja compta amb més de 130 anys i compta amb 105.000 empleats en més de 100 països.

Pel que fa a Catalunya, i a la resta de l'Estat, ABB hi té un dels seus grans centres de desenvolupament centrant quatre negocis a escala mundial com el de premsa, visió 3D, acceleració digital i en FTA, que és tot el tema de línies de producció. Un dels motius pels quals ABB se sent tan còmode a Catalunya, segons assegura Martin és per l'ecosistema i cultura empresarial juntament amb unes administracions que donen molt suport a les empreses. Ara bé, el que lamenta és que costi molt trobar talent fet aquí i molts cops les empreses hagin d'anar a buscar gran part del talent a l'exterior.