La vicepresidenta quarta del Govern ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que sent "exageracions" sobre els efectes de les noves tarifes elèctriques que han entrat aquest dimarts en vigor i ha considerat que el sistema que s'ha posat, amb dos trams de potència i tres períodes de consum, és "bastant equilibrat".

Ribera ha explicat que, quan es va elaborar la nova proposta de tarifes (la suma de peatges i càrrecs que s'abona a la factura), el Ministeri va suggerir que es pogués reduir la part fixa de la tarifa (potència) per poder incentivar l'eficiència, com s'ha fet en disminuir el seu pes, i que el regulador, la CNMC, va suggerir que fos per trams.

De tota manera, ha dit que aquests dies sent "exageracions" sobre aquest assumpte i que ella no recomanaria a la seva mare que s'aixequés a les 2 de la matinada a planxar. Ha recordat que existeixen trams fora de la matinada en què les tarifes són molt equivalents a les que hi havia i els caps de setmana i a la nit més barates.

Ribera ha explicat que, si s'és "acurat" a l'hora de no consumir en els trams en què hi ha més alta la llum, es pot obtenir una reducció al rebut, encara que "si ens descuidem i concentrem el consum en les hores més cares", es pagarà més.

Segons la seva opinió, el nou sistema de tarifes és "bastant equilibrat" i ha recordat que només afecta una part de la factura final, perquè la resta depèn del preu al mercat elèctric a l'engròs o de la fiscalitat sobre l'energia, que s'està debatent en una comissió d'experts.

Les noves tarifes de la llum

Les noves tarifes de llum que distingeixen tres trams horaris en funció del preu de l'electricitat han entrat en vigor aquest dimarts, la qual cosa permetrà reduir la factura elèctrica als consumidors que aconsegueixin desplaçar part del seu consum cap a les franges més econòmiques: la matinada i els caps de setmana.

Aquest nou model energètic modifica la metodologia del càlcul dels peatges de l'electricitat, que els fixa la CNMC, i els càrrecs, aspecte que li correspon determinar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Ambdós condicionants suposen aproximadament el 50% de la factura final, mentre que l'altra meitat es compon del cost de l'energia, el lloguer de l'equip de mesura i els impostos.

Amb aquesta modificació, s'universalitza la discriminació horària tant en els termes de potència com energia i s'unifiquen totes les tarifes existents en una d'única per als consumidors domèstics que comptarà amb tres borrons horaris en funció del preu de l'electricitat.

Imatge principal: La vicepresidenta Teresa Ribera durant la roda de premsa posterior al Consell de ministres - O.CAÑAS.POOL / Europa Press