Des d'aquest dimarts 1 de juny ha entrat en vigor la nova factura de la llum. Entre les novetats que inclou el nou sistema tarifari es troben mesures com la discriminació horària del preu de la llum o els peatges. Els canvis substancials que patiran les factures a partir d'ara poden desembocar en errors fatals que surtin molt cars.

Franges horàries i estalvi

Un dels aspectes més important a tenir en compte és el nou sistema de discriminació horària del preu de la llum. Depenent de l'hora del dia en què fem servir un electrodomèstic el cost serà major o menor. El Govern central ha dividit el dia en tres franges: hores puntes. les hores punta, les més cares, les hores pla i les hores vall, les més barates.  

És aquí on els usuaris poden contra el primer gran error: no tenir en compte les franges horàries. Amb la nova factura importa més quan es fa servir la llum que la quantitat utilitzada. Segons ha informat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), accions com planxar durant les hores pla o vall pot suposar un estalvi d'uns 38 euros l'any

L'alerta sobre les hores puntes també inclou els electrodomèstics que es fan servir constantment, si els usuaris no connecten tots els aparells alhora poden estalviar entre 200 i 300 euros anuals, segons la CNMC. 

TARIFES LLUMMaria López Moya

Els electrodomèstics perillosos

Entre els aspectes que els usuaris han de tenir en compte està el tipus de consum dels seus aparells elèctrics, ja que coneixent-lo es pot adaptar el seu ús per treure-li el màxim partit. Un dels electrodomèstics que més consumeix és la nevera. Com es tracta d'un aparell que ha d'estar connectat constantment per estalviar cal tenir en compte aspectes com el temps que es deixa la porta oberta. 

La rentadora és un altre punt calent del consum energètic a la llar, però que permet estalvia més fàcilment amb el seu ús. Fer servir programes curts, rentar en fred i programar la rentadora en hores vall són algunes de les petites accions que poden marcar una gran diferència a la factura. 

No totes les cases compte amb un però aquelles que ho fan han de vigilar el seu consum, es tracta del rentavaixella. Si bé és un electrodomèstic que facilita la vida, també consumeix molta llum. Per fer-ne un ús més convenient és necessari omplir-lo del tot i fer-li un bon manteniment. 

Un altre aparell que pot fer apujar la factura si no es va amb compte és el televisor. Optar per pantalles LED i apagar-lo del tot perquè no consumeixi són les millors opcions per regular el seu ús.

Finalment, el forn també és un gran consumidor d'energia. Per fer-ne un ús més eficient cal evitar revisar constantment el menjar obrint la porta, no preescalfar-lo per coccions de més d'una hora i apagar-lo com més aviat millor, ja que així s'aprofita la calor residual pels últims minuts de cocció. 

 

Imatge principal: Un home encén l'aire condicionat / Europa Press