Els restauradors de la plaça Reial de Barcelona denuncien que se senten "asfixiats" per l'augment de l'impost de les terrasses per part de l'Ajuntament, que s'enfila fins al 61% aquest any tot i molts han hagut d'estar tancats des de l'inici de la pandèmia.

A part d'aquest augment del 61% de l'impost, cal recordar que l'impost per a la restauració d'aquesta zona ja es va apujar un 1.100% abans de la pandèmia, que va suposar l'augment més fort de tots els que va fer l'Ajuntament. I tot i que amb la crisi de la Covid-19, el consistori va bonificar un 75% les taxes, però tot i això per als restauradors, la quantitat a pagar és molt major que en anys anteriors en què havien treballat a ple rendiment. És per això que l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Reial urgeix l'Ajuntament a reclassificar la zona.

En un comunicat, els restauradors asseguren que no "entenen la manca de sensibilitat de l'Ajuntament" i recorden que "les famílies que regenten aquests locals des de fa dues i tres generacions han hagut d’endeutar-se demanant ICO i estan lluitant per sobreviure i per preservar els 500 llocs de treball que estan en joc".

L'Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial ha presentat un informe tècnic-econòmic per substituir la categoria "0" de la Plaça Reial per la categoria "1" de l'ordenança fiscal 3.10. L’oferta de restauració, hostaleria i oci nocturn de Plaça Reial, recorden, "fa anys que batalla per atraure públic local barceloní, posant en marxa campanyes de dinamització per recuperar visites dels seus residents".

L'Associació demana a l'administració local "la màxima diligència" en la revisió de la classificació per "preservar la continuïtat dels negocis de restauració de la Plaça Reial".

Més polèmiques

Aquesta última setmana, les terrasses han tornat a estar al centre de l'huracà de les restriccions per la Covid, ja que el govern espanyol va anunciar que està estudiant prohibir fumar a les terrasses dels bars i restaurants encara que hi hagi distància de seguretat. 

Així ho va proposar el Ministeri de Sanitat a les comunitats en el debat de la comissió de Salut Pública. Actualment, està prohibit fumar si no es garanteix la distància de dos metres entre clients, però ara es vol prohibir malgrat que hi hagi prou espai entre persones.

Ràpidament, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja es va posicionar en contra d'aquesta mesura. Argimon va assegurar: "Prohibir-ho? No. Limitar-ho, sí, en un espai privat clarament", va assegurar en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat