L'euríbor, el principal indicador per calcular les hipoteques, es dispara de nou l'abril davant de l'expectativa que els bancs centrals endureixin amb més rapidesa de la prevista la seva política monetària, i s'apropa a taxes positives a tancament d'un mes, una cosa que no passava des de 2016. Després de marcar mínims històrics el gener de 2021 (-0,505 %), l'euríbor va registrar un camí volàtil aquest exercici, fins a acabar en el -0,502 %. No obstant això, durant els primers mesos que han transcorregut de 2022 ha pujat amb força. El gener d'aquest any va escalar (o es va fer menys negatiu) fins al -0,477 %; el febrer, fins al -0,335 %; i el març, fins al -0,237 %.

Segons les dades provisionals d'abril, l'euríbor s'eleva fins al -0,028 %, amb el que s'aproxima a tancar en positiu. El gener de 2016, l'indicador va tancar per última vegada en positiu, en el 0,042 %. El mes següent, al febrer, va acabar per primera vegada en la seva història en negatiu, en el -0,008 %. L'indicador va iniciar aquest mes d'abril en una taxa diària del -0,086 %, i ha anat pujant fins a assolir, el passat dia 12, una taxa positiva del 0,005 %. Aquesta setmana, va tornar a cotitzar en negatiu dimarts i dimecres, però dijous va apujar fins a una taxa diària del 0,017 %. El dia d'ahir, l'euríbor es va disparar fins al 0,084 %, segons dades de Bloomberg.

Escalada de la inflació

Els experts expliquen que l'alça de l'euríbor respon a l'enduriment de la política monetària dels bancs centrals davant de l'escalada de la inflació, que s'ha vist incrementada encara més, per la invasió d'Ucraïna. La Reserva Federal dels EUA (Fed) va decidir el passat 16 de març pujar els tipus d'interès per primera vegada des de 2018. L'increment va ser de 0,25 punts percentuals. El mercat espera que la Fed apugi tipus fins a set vegades aquest any, i el mateix president de l'organisme, Jerome Powell, va dir aquesta mateixa setmana que, en la reunió de l'organisme del 4 de maig, "estarà sobre la taula" una pujada de 0,5 punts.

El Banc Central Europeu (BCE), per la seva part, abordarà la normalització monetària de forma més pausada que la Fed, encara que més ràpid del previst fins ara, ja que el mercat descompta la primera pujada de tipus en el tercer trimestre de 2022, després que finalitzi el programa de compra de deute posat en marxa per contrarestar els efectes de la pandèmia de la covid-19 en l'economia. El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, va dir també aquesta setmana que "teòricament tot és possible" en ser preguntat si una pujada dels tipus d'interès és possible al juliol. No obstant això, va matisar que l'alça dels tipus d'interès no ha d'emprendre's "automàticament una vegada que acabin" les compres de deute i que caldrà analitzar projeccions, els diferents escenaris i, només llavors, decidir. "Res no s'ha decidit de moment", va afegir. La forta escalada de l'euríbor impactarà amb força en els hipotecats, ja que aquells que hagin de revisar el seu crèdit amb la dada d'abril, veuran que les quotes s'encariran en gairebé 365 euros anuals. Això es deu que fa un any, l'abril de 2021, l'euríbor va acabar en el -0,484 %.