Repsol va registrar unes pèrdues netes de 2.578 milions d'euros als nou primers mesos per la crisi mundial del Covid-19. Aquesta ha afectat directament la valoració dels seus inventaris i la revisió en la seva hipòtesi dels preus futurs del cru i del gas, a més de l'ajustament del valor dels seus actius d'Upstream (Exploració i Producció), segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En concret, la situació sense precedents provocada pel coronavirus, que ha portat al llarg d'aquest exercici a una caiguda històrica dels preus del cru i del gas, ha tingut un impacte negatiu de 1.048 milions d'euros als inventaris de la companyia. En aquest complicat entorn per al sector, el resultat net ajustat de la petroliera —que mesura específicament l'acompliment dels negocis— va ascendir a 196 milions d'euros fins al setembre.

Aquesta xifra incorpora els efectes de les mesures adoptades pel grup després de l'inici de la pandèmia, que han permès que el resultat net ajustat del tercer trimestre —amb 7 milions d'euros— millori en 265 milions d'euros el resultat negatiu de 258 milions d'euros del trimestre anterior.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va valorar que la companyia està "mostrant solidesa i resiliència en un escenari sense precedents, alhora que posa en marxa projectes innovadors per aconseguir un món més descarbonitzat desplegant totes les tecnologies possibles, ja que totes les fonts d'energia són necessàries per respondre a aquest repte de manera justa i eficaç."

La petroliera ha registrat aquests resultats en un entorn en el que entre gener i setembre la cotització mitjana del cru Brent va caure un 36% i la de la Texas americana (WTI) un 33%, amb preus mitjans propers als 40 dòlars per barril per a ambdós indicadors. Per la seva part, el gas Henry Hub va disminuir la seva cotització mitjana un 30%, donant un preu mitjà per al període d'1,9 dòlars per Mbtu.

Accelera els objectius

El mes de març passat, l'energètica va posar en marxa un Pla de Resiliència per fer front a l'impacte del Covid-19 a fi de reforçar la generació de caixa i enfortir el balanç.

Després de l'avenç en la consecució dels objectius fixats per aquest pla, a finals del tercer trimestre la companyia ha revisat els objectius per a l'any, augmentant la seva estimació inicial de reducció addicional de les despeses operatives fins als 500 milions d'euros, la retallada de les inversions fins als 1.200 milions i l'optimització del capital circulant en prop de 700 milions d'euros, davant els 450 milions de reducció de costos i 1.100 milions de retallades de la inversió revisades ja al juliol.

A més, en el que va de 2020, Repsol ha reforçat la seva posició financera mitjançant cinc emissions de bons per un total de 3.850 milions d'euros, dels quals 1.500 milions corresponen a bons perpetus subordinats, que enforteixen el seu patrimoni, a més de la seva liquiditat. També es van incrementar les línies de crèdit compromeses i no utilitzades en 1.605 milions d'euros.

D'aquesta manera, la liquiditat del grup es va situar en 9.099 milions d'euros a final de setembre, la qual cosa cobreix en 3,43 vegades els venciments a curt termini, xifra que també s'incrementa respecte a les 2,43 vegades del trimestre anterior.

Cap a les renovables

Així mateix, la companyia ha progressat en el que va de 2020 en la seva aposta per augmentar la seva capacitat de generació renovable i en el seu compromís d'assolir zero emissions netes el 2050 amb metes com la recent connexió a la xarxa dels primers aerogeneradors de Delta, un dels seus projectes eòlics ubicats a l'Aragó i que entrarà en operació comercial a finals d'any.

En el negoci Industrial, que va obtenir un resultat de 229 milions d'euros entre gener i setembre, Repsol també treballa en diversos projectes de descarbonització, com els anunciats per a les seves refineries de Petronor o Cartagena.

 

Imatge principal: Seu de les fàbriques de Repsol. Foto: Repsol