Repsol ha tancat l'emissió d'un bo verd per 500 milions que es caracteritza no només per ser la primera de l'empresa presidida per Antonio Brufau, sinó també de tot el sector del petroli i del gas a escala mundial. El bo, que té un venciment a cinc anys, s'ha col·locat amb un cupó de 0,5% i un diferencial de 0,35 punts respecte al mid-swap, el que vol dir un preu inferior a la referència de 0,55 punts amb què es va oferir als inversors.

Les bones condicions de finançament es deuen en part a la forta demanda rebuda. Les ordres de compra equivalen a 3.000 milions i es van rebre en tot just dues hores. El factor horari ha contribuït que el bo s'hagi col·locat fonamentalment entre inversors europeus. Tots els compradors han estat institucionals, i prop de la meitat d'ells té perfil verd. Per emprendre aquesta operació, Repsol ha encarregat a un grup de bancs que convoquin una sèrie de reunions amb inversors amb vista a sondejar el mercat.

En concret, BBVA ha actuat com a banc líder en l'emissió dels bons, mentre que Citi i HSBC han participat en l'emissió en qualitat de coordinadors globals. Els bons verds són un producte de renda fixa que s'emet amb la garantia que la quantitat que s'ingressi es destinarà a activitats de caràcter sostenible, una cosa que ha de ser constatada per un agent verificador. L'operació té especial rellevància en ser la primera d'aquest tipus realitzada per una empresa del sector d'hidrocarburs del món. Els recursos obtinguts amb aquestes operacions es dediquen a projectes de reducció d'emissions i eficiència.

Un bo fonamental

Repsol considera que aquest tipus de bo és un dels productes financers fonamentals per avançar en la lluita contra el canvi climàtic, un repte que la companyia ha fet seu individualment i també a través d'iniciatives com l'Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), en la qual comparteix esforços amb altres grans companyies del sector, com Shell, BP i Eni. Els fons obtinguts es destinaran a finançar projectes de reducció d'emissions i eficiència, especialment en refineries. Entre els projectes certificats s'inclou, per exemple, la modificació de preescalfadors per a forns d'aquests complexos industrials o el reemplaçament de turbines de vapor a Puertollano.

Repsol té identificats 312 projectes que permetran reduir 1,2 milions de tones de CO2 anuals. Els projectes estan inclosos dins del model de sostenibilitat de Repsol, que ja ha permès reduir 4,3 milions de tones a l'any d'emissions entre 2006 i 2016. L'ús d'aquest producte financer ha estat validat per l'agència independent Viegeo Eiris, institució experta en Europa en avaluació de companyies en relació amb el seu comportament en àrees com el bon medi ambient.