El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha avisat que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a pagar, ja que la tributació mínima és del 21,5%, a diferència d'altres comunitats, on és al voltant del 19%. Tot i l'impacte econòmic que tindrà la pandèmia del coronavirus, l'Agència Tributària ha descartat allargar el termini màxim del 30 de juny per presentar la declaració al·legant que al 70% dels ciutadans els sortirà a retornar, una circumstància que no es donarà a Catalunya per aquest "decalatge", segons alerta l'experta fiscal del Col·legi d'Economistes, Carme Jover. Jover aposta per allargar el termini màxim de presentació de la declaració fins al setembre perquè els contribuents tinguin temps d'aconseguir liquiditat.

L'experta fiscal recorda que la retenció dels rendiments al conjunt de l'Estat espanyol està fixada entre el 19% i el 45%, en funció dels ingressos –excepte al País Basc i Navarra, on tenen el seu propi règim fiscal– i que després són les autonomies les que marquen el seu tram en la tributació de l'IRPF. En algunes es replica l'escala de l'administració estatal –com a les Illes Balears i a les Canàries, les dues Castelles, La Rioja i Extremadura–, però d'altres opten per un percentatge mínim superior al 19% –com Aragó, Andalusia, Astúries i el País Valencià, entre d'altres, amb un 19,5%–, i Catalunya, que amb el 21,5% és el més alt del territori espanyol.

Això fa que la diferència entre el 19% i el 21,5% a Catalunya, la declaració surti positiva en molts casos, a diferència de la resta de l'Estat. "En les rendes d'entre 20.000 i 30.000 euros som la comunitat autònoma més cara del territori espanyol, perquè en els trams baixos tenim l'escala més cara", explica Jover, que detalla que en aquesta franja és on hi ha la gran part dels contribuents. Aquesta circumstància, en canvi, no es produeix a Madrid, on el tram autonòmic de l'IRPF es va rebaixar mig punt i a molts contribuents de la Comunitat els surt a retornar. D'aquesta manera, Catalunya concentrarà gran part dels ciutadans que els tocarà pagar en un context de pandèmia i d'aturada de l'activitat econòmica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat