El consell d'administració de Renault ha confirmat aquest dimarts el nomenament de l'italià Luca de Meo, que fins a principis d'any exercia com a president de Seat, com nou conseller delegat en substitució de Clotilde Delbos, que exercia l'esmentada responsabilitat de forma interina.

Segons ha informat la companyia, De Meo es convertirà des del pròxim 1 de juliol en el nou responsable executiu del grup francès, confirmant els rumors iniciats el desembre de 2019 sobre el seu fitxatge per Renault, mentre que Jean-Dominique Senard romandrà com a president. "El consell d'administració considera que el senyor Luca de Meo, a través de la seva carrera, la seva experiència i el seu èxit en les seves funcions anteriors, combina totes les qualitats per contribuir en tots els aspectes al desenvolupament del Grup Renault i a la seva transformació", van explicar des de la companyia.

Fins que De Meo assumeixi les seves noves responsabilitats, Delbos es mantindrà com a consellera delegada interina, encara que des de l'1 de juliol passarà a exercir com a viceconsellera delegada de la corporació automobilística.

Senard s'ha mostrat "encantat" amb la nova organització de la direcció de l'empresa. "Luca de Meo és un gran estrateg i un visionari d'un món de l'automòbil que està canviant ràpidament", ha assegurat. A més, va ha destacat l'experiència que atresora l'italià i també la seva "passió" pels automòbils, el que fan d'ell "un actiu real per al grup". Senard també ha agraït Delbos per la gestió realitzada durant aquests mesos.

Un secret a veus

Aquest nomenament es produeix després que De Meo abandonés el passat 7 de gener, a petició pròpia i de mutu acord amb el grup Volkswagen, la presidència de la firma automobilística espanyola, que va tancar l'any passat amb un rècord mundial de vendes de 574.100 unitats (+10,9%).

La presidència de Seat la va assumir de forma temporal el vicepresident de Finances, Carsten Isensee, que va afegir aquesta a les seves funcions. La firma automobilística amb seu a Martorell es troba actualment buscant un substitut per a De Meo.

La decisió de De Meo es va produir després que a començaments del mes de desembre passat s'iniciessin els rumors sobre la seva possible sortida a Renault com a conseller delegat, ja que la companyia francesa estava buscant algú per ocupar aquest lloc, ocupat de forma interina per Delbos, després de la substitució de Thierry Bolloré.

De Meo és graduat en Administració d'Empreses per la Università Commerciale Luigi Bocconi de Milà i acumula més de 25 anys al sector de l'automòbil. La seva carrera|cursa professional es va iniciar en Renault, abans d'unir-se a Toyota Europa per després recalar en el Grup Fiat, on va arribar a ser conseller delegat d'Abarth i director de Màrqueting del consorci.

El 2009, el directiu italià es va unir al consorci Volkswagen com a director de Màrqueting de la marca Volkswagen i també ho va ser del grup, abans d'assumir la vicepresidència executiva d'Audi amb responsabilitat sobre Vendes i Màrqueting. El 2015, va passar a ostentar la presidència de Seat.

El substitut de Carlos Ghosn

Luca de Meo arriba a la direcció de Renault en una època convulsa per a la companyia, després que a finals de 2018 esclatés el cas Carlos Ghosn, acusat al Japó de diferents delictes fiscals i d'haver comunicat retribucions inferiors a les reals.

Aquestes acusacions i una doble detenció al Japó, juntament amb les investigacions dutes a terme al si de Renault, li van costar el seu lloc a Nissan i també en la companyia francesa, on va ser reemplaçat per Thierry Bolloré.

No obstant això, el consell d'administració de Renault va decidir prescindir "amb efecte immediat" de Bolloré l'octubre de l'any passat, per nomenar Clotilde Delbos com a consellera delegada de forma interina fins a trobar un candidat definitiu.