El programa d'investigació 'Panorama' de la BBC ha descobert que refugiats sirians treballen il·legalment a Turquia, en empreses proveïdores de grans marques de roba. Entre les empreses, hi hauria la catalana Mango, Zara i marques britàniques com el gegant Marks & Spencer o Asos. Segons el reportatge, la jornada laboral dels treballadors, alguns d'ells menors, supera les 12 hores i fins i tot es manipularien productes químics sense les mesures de seguretat necessàries.

Més concretament, la cadena britànica explica que moltes marques de moda elaboren els seus productes a Turquia, atrets pel menor cost i per la seva localització estratègica, molt propera a Europa. Els investigadors de 'Panorama' han descobert nombrosos refugiats procedents de Síria, dels quals n'hi ha aproximadament tres milions a Turquia, treballant en condicions precàries en fàbriques proveïdores de Mango o Zara.

Mango: Productes com "excepció"

Poc després de l'emissió del reportatge, Mango ha volgut assegurar a través d'un comunicat que "la subcontractació de l'empresa 'Goreteks Tekstill'", una de les que apareix a la investigació "no estava autoritzada" i que els productes que s'han trobat en aquesta fàbrica "són una excepció". O dit d'una altra manera, l'empresa 'Goreteks Tekstill no ha rebut cap encàrrec de Mango durant l'agost del 2016, no és un proveïdor de Mango ni consta com a proveïdor de cap empresa proveïdora de Mango", ha explicat la firma catalana de moda.

Per acabar, Mango ha anticipat que no dubtarà en prendre "les mesures pertinents" amb l'objectiu "d'aclarir definitivament aquesta incidència."

Inditex: Cancel·lar la relació comercial

Per la seva banda, Inditex ha comentat que abans que el programa de la BBC fes el reportatge ja havia detectat en una auditoria que incomplia mesures en matèria de seguretat i que se’ls va emplaçar a resoldre-les, com a màxim, al desembre. 

“Creiem que ajudar els fabricants a millorar les seves condicions ofereix un millor resultat per als treballadors que cancel·lar la relació. No obstant això, si el fabricant no resol les irregularitats detectades, Inditex cancel·la la relació comercial”, ha explicat el grup gallec també en un comunicat, en què ha fet constar que l’any passat l’empresa va fer més de 1.000 auditories a Turquia on hi ha unes 400 persones dedicades a assegurar-se que es compleixen els estàndards. Així mateix, Inditex ha negat que en aquesta empresa hi haguessin menors treballant per a ells i que les irregularitats detectades feien referència a la seguretat.