El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista arribarà aquest divendres, 17 de desembre, situant-se en 309,20 euros el megawatt hora (MWh), convertint-se així en el més alt de la història, després d'una setmana marcada per les pujades. Aquest nou registre bat els 302,48 euros d'aquest dijous i ha batut per tercer cop la cota dels 300 euros. Després d'estabilitzar-se entorn dels 200 euros la setmana passada, el preu de la llum ha tornat a disparar-se en els últims dies i la tendència de les últimes jornades ja alertava de la possibilitat de tornar a encadenar un nou rècord, com ja va passar al mes de setembre i octubre, en aquesta ocasió superant la barrera dels 300 euros. 

La llum pujarà aquest dijous un 2,2% només en una jornada, i representa una pujada del 48% si el comparem amb el mateix dia de la setmana passada. L'augment se situa en un 443%, és a dir, cinc vegades més, si el comparem amb el 17 de desembre de 2020.  

Preu per franges horàries

El preu màxim de la llum aquest divendres es produirà entre les 19:00 i les 20:00 hores, amb 350 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 250 euros entre les 04.00 i les 05.00 hores, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). L'encariment dels últims mesos del mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics aquest any.

Desembre està sent marcat per una gran volatilitat de preus, amb caigudes en la mitjana d'alguns dies fins a l'entorn dels 100 euros/MWh, però, en canvi, amb pujades que han superat àmpliament la cota dels 200 euros/MW/h fins a situar-se ara per sobre dels 300 euros/MWh. En el que va de mes, la mitjana se situa en els 231 euros/MWh, en cas de ser seguir així, se superaria el registre del mes d'octubre, que va ser el més car de la història. 

Desembre de rècords

Segons una anàlisi de Facua-Consumidors en Acció, si les tarifes en mantinguessin en aquests preus el que resta de mes, l'última factura de l'any se situaria en 134,45 euros per a l'usuari mitjà, el que representaria un 94,1% per sobre dels 69,28 euros de desembre de 2020. Enguany el rebut de l'usuari mitjà ha augmentat un 15,1% respecte a 2018, és a dir, que la factura mitjana mensual arriba fins als 90,87 euros enfront dels 77,18 euros de fa tres anys. No obstant això, el Govern continua confiant que enguany les llars acabin pagant el mateix que en 2018. "La factura elèctrica de desembre hauria de ser negativa perquè el president Sánchez i la ministra Ribera complissin la seva promesa que enguany els consumidors pagaran el mateix que en 2018 una vegada descomptat l'IPC" assenyala el secretari general de Facua, Rubén Sánchez.

L'associació reclama a l'Executiu la imposició durant almenys sis mesos d'un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semirregulada PVPC de la immensa majoria de famílies, excloent només a les de rendes més altes, sent a càrrec de companyies energètiques de manera proporcional a les seves quotes de mercat.

 

Foto principal: una bombeta / ACN