El preu de l'electricitat al mercat majorista se situarà demà dijous, 16 de desembre, en 302,48 euros el megawatt hora (MWh), el més alt de la història, després d'encadenar una setmana de pujades. És la primera vegada que el preu de l'electricitat supera la barrera dels 300 euros/MWh. Segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu de rècord de demà és un 3,7% més alt que el preu registrat per avui, que també ha marcat el valor més alt.

preu llum 16 12

Gràfic de l'OMIE

Després d'estabilitzar-se entorn dels 200 euros la setmana passada, el preu de la llum ha tornat a desbocar-se en els últims dies i la tendència de les últimes jornades ja advertia de la possibilitat de tornar a encadenar un nou rècord rere l'altre, com ja va succeir al setembre, però en aquesta ocasió superant els 300 euros.

Increment del 518%

El preu màxim de la llum per a aquest dijous serà entre les 20.00 i les 21.00 hores, amb 345 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 251,78 euros entre les 04.00 i les 05.00 hores, segons les dades publicades per l'OMIE. Per a qui no tingui la possibilitat de programar els electrodomèstics, com rentadores o rentaplats, durant la matinada, l'hora més convenient per posar-los en marxa serà entre les 14.00 i 15.00, amb un preu de 280 euros/MWh.

La setmana passada, amb diferents dies festius, el preu de la llum va baixar significativament durant algunes jornades, amb preus mitjans de 100 euros/MWh. Per això, comparant-ho amb dijous passat, la pujada arriba al 178,2%. Ara bé, l'augment és del 518% si es compara amb el 16 de desembre del 2020.

Preus mensuals

Aquest mes de desembre, marcat per una forta volatilitat, la mitjana del preu de l'electricitat se situa ja en els 221,8 euros/MWh, amb la qual cosa, si continua així, superaria el registre de l'octubre passat, que va ser el mes més car de la història.

En canvi, el rebut elèctric d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada es va situar el novembre en 115,18 euros, un 68,1% per sobre dels 68,50 euros del mateix mes de l'any passat. D'aquesta manera, és la segona factura més cara de la història després de la de l'octubre passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

Prorroguen les mesures

Hores abans de conèixer-se la notícia d'aquest nou rècord, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que el govern espanyol prorrogarà la baixada dels impostos que afecten la factura elèctrica durant el primer quadrimestre del 2022. En la sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats, Montero ha confirmat que les mesures fiscals adoptades per pal·liar la pujada de l'electricitat es mantindran durant els quatre primers mesos de l'any vinent. "Prorrogarem la baixada dels impostos que acompanyen la factura de la llum", ha assenyalat Montero, sense detallar si aquesta extensió afectarà tots els tributs rebaixats.

Durant aquest 2021, arran de les noves tarifes de la llum i l'augment desbocat del preu, l'Executiu ha rebaixat l'IVA de l'electricitat del tipus general (21%) al reduït (10%); va suspendre l'impost a la generació elèctrica, que és del 7%, i va abaixar l'impost especial d'electricitat que reben les comunitats autònomes.

En la imatge principal, un endoll / Europa Press