L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i l'exresponsable de Bankia Rodrigo Rato s'asseuran a la banqueta dels acusats. Així ho ha dictaminat aquest dilluns el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu en la seva interlocutòria d'obertura de judici contra els dos dirigents i 64 antics representats de les dues entitats que van utilitzar les "targetes black" opaques al fisc per cobrir "despeses personals".

El magistrat, que ha enviat el cas a la Secció Quarta de la Sala Penal, considera que hi ha "mèrits suficients" per exigir responsabilitat criminal per delictes d'administració i apropiació indeguda. En total, entre 1999 i 2012, les targetes haurien efectuat uns càrrecs per valor de 15,5 milions d'euros en "despeses personals i pròpies", encara que les que oscil·len entre 1999 i 2003 ja han prescrit.

Els actors que han demanat penes de presó per a aquests dos exdirigents són diversos. Bankia i BFA demanen quatre anys de presó per a Blesa i tres anys per a Rato. Per la seva banda, el FROB ha sol·licitat quatre anys i nou mesos, i tres anys, respectivament.

Un gran escàndol

El cas de les targetes opaques de Caja Madrid, peça separada del cas Bankia sobre la sortida a borsa de l'entitat, el va destapar l'octubre del 2014 l'equip de l'actual president, José Ignacio Goirigolzarri, i va ser un dels majors escàndols polítics de la passada legislatura. Els principals partits polítics espanyols, els sindicats i les organitzacions empresarials s'hi van veure implicats.

A l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, se l'acusa d'una despesa de 99.054 euros, i a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa de 436.688 euros.