La majoria d'empreses catalanes consideren necessari invertir temps i recursos en la formació dels seus treballadors degut al dèficit formatiu dels seus empleats, segons l'estudi 'Necessitats laborals de les empreses' fet per Educa20.20, GAD3 i la fundació AXA. Tot i això, l'enquesta demostra que les empreses catalanes valoren el nivell de formació dels estudiants universitaris i de formació professional (FP) molt millor que les empreses espanyoles. 

De manera general, però, el 65% de les empreses catalanes enquestades diuen tenir dificultats per trobar candidats que cobreixin la seva demanda de treball actual, un percentatge que es redueix fins el 63% a nivell espanyol. 

Les principals necessitats 

Segons l'estudi, les empreses diuen necessitar majoritàriament gent amb titulació universitària i de màster, en un 53,7% les catalanes i un 42,3% les espanyoles. 

D'altra banda, a nivell català un 51,8% de les companyies creuen que durant el 2018 augmentaran la seva plantilla; el 40,1% creu que es mantindrà estable i només un 8,2% preveu que disminuirà. A nivell estatal, els percentatges són similars i només varien en pocs punts a la baixa: el 47,1% creuen que augmentaran la seva plantilla, el 47% que es mantindrà estable i el 6% que es reduirà. 

Els títols universitaris més demanats a Catalunya són, per ordre, Economia i Empresa, Enginyeria, Salut, Informàtica i Màrqueting. A Espanya, el rànquing canvia una mica. Mentre que Enginyeria, Economia i Salut es mantenen en les primeres posicions, els segueixen els graduats en Ciències i Dret.

En el següent gràfic es mostra un resum dels perfils més buscats per les empreses, i darrerament, com valoren les empreses el nivell de formació dels estudiants universitaris i els de FP. 

 

Les universitats catalanes formen millor que la mitja espanyola

No obstant, les empreses catalanes valoren molt millor (10 punts per sobre) els seus graduats que no pas a la resta d'Espanya, unes xifres que denoten que les universitats catalanes formen millor els seus alumnes que la mitjana espanyola. 

Els FP, els perfils més difícils de trobar

Tant a nivell català com espanyol, dues de cada tres empreses (el 65%) coincideixen en què el perfil de treballador que més els costa de trobar són els graduats en Formació Professional (FP), també anomenats "tècnics especialitzats". Així doncs, els impulsors de l'estudi alerten que "la gran demanda laboral que existeix no és la gent qualificada, que està molt disponible -actualment hi ha 3,5 milions de persones a l'atur-, sinó la gent de formació professional".

D'altra banda, però, els estudiants de FP es considera que tenen un nivell formatiu adequat pels perfils que demana el mercat laboral, més que no pas els estudiants universitaris.

Problemes a l'hora de contractar

En definitiva, l'estudi conclou que "les empreses tenen problemes reals a l'hora de contractar", no perquè no hi hagi oferta de treballadors, sinó perquè aquests no compleixen els requisits que demanen les feines actuals. En aquest sentit, la "falta de candidats", la "falta de competències tècniques" i la "falta d'experiència" són les principals mancances que es troben les empreses a l'hora de contractar. 

A més, entre les competències que manquen en els joves recent graduats es troben principalment el domini de les llengües estrangeres i el sentit de la iniciativa i l'esperit d'empresa.