“El nostre país ha sigut protagonista de totes les Revolucions Industrials”, assegurava inicialment el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda , Oriol Junqueras amb motiu de la inauguració del Fòrum Tècnic de la Indústria 4.0 celebrat al Col·legi d’Enginyers de Barcelona que agrupa 6.500 professionals del sector.

Després de recordar la seva època com a professor d’Història Econòmica, Junqueras ha explicat que malgrat les dificultats associades als “costos prohibitius de finançament de les entitats bancàries”, Catalunya afronta la Quarta Revolució Industrial amb “alguns elements que ens són favorables, no només el know how o el savoir faire dels elements productius, de gestió i interconnexió amb el món, sinó també amb el potencial de les nostres indústries, universitats i centres de recerca en una bona posició geogràfica”.

La fàbrica intel·ligent

L’any 2016 es defineix com “l’Any de la Indústria 4.0” per la seva implicació, cada cop més eficient, amb la Internet de les Coses (IoT) i els seus elements clau: la xarxa, la seguretat, el nou software i el big data. Es tracta d’un model que avança vers la fàbrica intel·ligent, amb nous programaris dirigits a la fabricació informatitzada i als processos interconnectats en la digitalització de les plantes productives.

Ara bé, el degà del Col·legi d’Enginyers, Miquel Darnés ha assegurat que la indústria és “un repte però també una amenaça”, fent referència a l'avantatge comparatiu que manté Catalunya respecte altres territoris però que podria perdre si no segueix impulsant la Indústria 4.0. Segons el Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos, la Indústria 4.0 destruirà 5.000 milions de llocs de treball fins a l’horitzó del 2020, xifra que segons Darnés és “exagerada” i que en qualsevol dels casos, assegura que permetrà deixar la deshumanització de les cadenes de muntatge reflectida per Charlot a Temps Moderns com un record cinematogràfic per la història.

Ser industrial o no ser

“La Indústria 4.0 pot ser i serà un factor determinant per a la millora de la productivitat basada en l’optimització dels processos de fabricació, gràcies a la interconnexió de tots els elements que hi intervenen”. En un context de transformació industrial, les fàbriques intel·ligents procuren convertir el big data, també conegut com a 'allau massiva d’informació', en algoritmes útils que permeten optimitzar el procés mitjançant la reducció de producció defectuosa, parades no previstes per incidències i efectes mediambientals així com l’increment de la qualitat del producte i la seguretat.

Darnés no ha dubtat en posar el Col·legi a disposició del Govern de Puigdemont en aquest nou escenari polític on també ha reivindicat la necessitat que hi hagi més seguretat fiscal i jurídica, més crèdit per a les pimes, simplificació administrativa i abaratiment de l'educació superior. Per voluntat o obligació, ja estem en aquest camí de reinvenció industrial que ofereix, en temps real, sistemes de control del procés i del consum energètic. És per això que en una reinterpretació integrista de Shakespeare, Darnés ha assegurat que "Catalunya serà industrial o no serà”.

Fotografia de Sergi Alcàzar