Les incerteses derivades pel procés sobiranista ja no figuren entre les tres principals preocupacions que tenen les grans empreses gironines. D'un any per l'altre, el temor que la situació política afecti la marxa del negoci ha caigut del tercer fins al setè lloc. Així ho constata el darrer estudi 'Girona 100', elaborat per la consultoria KPMG i la Universitat de Girona (UdG).

Al 2016, fins a un 30% dels directius temien que la situació política a Catalunya tingués conseqüències per a les seves empreses mentre que al 2017, el percentatge ha caigut fins al 16%.  Per davant seu, els directius de les 100 grans empreses de la demarcacio hi situen altres preocupacions.

La primera de totes, la creixent competència (que apareix al 32% de les respostes), seguida de l'increment del preu de les matèries primeres (28%) o la preocupació per trobar personal qualificat (28%). I ja a més distància, però en tot cas sempre abans que el procés, la disminució de la rendibilitat o l'augment del cost de la mà d'obra.

Més inversions

Al costat de les preocupacions, l'estudi també posa de relleu quines són les demandes dels directius de les grans empreses. I aquí gairebé la meitat dels enquestats (42%) reclama que s'incrementin els incentius per dur a terme inversions. A més, un de cada tres aposta perquè els acords laborals siguin "més senzills i flexibles", perquè se'ls redueixi paperassa i perquè es rebaixin els impostos que han de pagar.

L'estat de les infraestructures a la demarcació, i la demanda perquè millorin, també apareix dins el llistat de demandes dels empresaris. Però ho fa en cinquena posició (14%). Segons la directora de la Càtedra d'Empresa familiar de la UdG, Pilar Marquès, això es pot deure simplement a un tema de prioritats.

"Les infraestructures es veuen a mitjà termini, i davant d'això les empreses reclamen que, abans que res, se'ls hi faciliti la vida diària; és a dir, que se'ls redueixi la burocràcia o que se'ls reconeguin incentius per la feina que fan", concreta l'autora de l'estudi.

El 2016: un bon any

L'estudi també inclou un apartat sobre l'evolució de les grans firmes. I de les respostes dels directius, se'n desprèn que el 2016 ha estat un bon any. De fet, el 80% de les empreses van incrementar plantilla i el 63% van créixer tant en facturació com en exportacions.

Tot i això, del centenar de firmes, també n'hi ha un 16% que van tancar l'exercici amb resultats negatius. Sobretot, són firmes del sector del comerç i els serveis. Segurament, segons posa de relleu el soci responsable de KPMG Manel Blanco, perquè el "mercat natural" d'aquests sectors sol ser l'estatal.

Durant el 2015, i per setè exercici consecutiu, es constata com les 100 empreses més grans de la demarcació van créixer en vendes. En concret, un 3%, arribant a facturar en conjunt 8.774 milions d'euros. Alhora, també va haver-hi un increment de la rendibilitat. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses gironines, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 27%, passant dels 170 milions del 2014 als 216 del 2015.